У Ватикані почалися вибори нового Папи Римського

  • 12.03.2013, 17:55,
  • 0

Рівно о 16:30 (17:30 за Києвом) кардинали, які зібралися у Ватикані на конклав з обрання нового Папи Римського, пішли в Сикстинську капелу, щоб розпочати таємне голосування.

 

Зв'язок учасників конклаву з навколишнім світом буде здійснюватися тільки за допомогою димових сигналів з димаря над капелою, яку видно з площі Святого Петра. У перший раз дим з димаря Сикстинської капели повинен піти сьогодні приблизно о 20:00 (21:00 за Києвом).

 

У перший день відбудеться один тур голосування. У разі, якщо під час першого голосування ніхто не буде обраний або голосування першого дня конклаву не проведуть, то кожного наступного дня повинно проводитись чотири тури голосування: два вранці і два увечері. Кардинали проголосують таємно, опустивши свої бюлетені в непрозору урну.

 

Після підрахунку голосів, якщо обрання відбудеться, всі бюлетені спалять, а з димаря над Сикстинської капелою підніметься білий дим. В іншому випадку - дим буде чорним, а вся процедура буде повторюватися, поки Папа Римський не буде обраний.

 

Зараз вибори глави Римсько-католицької церкви регулюються апостольською конституцією Пастир всього божого стада (Universi Dominici Gregis), затвердженою 22 лютого 1996 Папою Іоанном Павлом II. Раніше, в1975 року, Папа Римський постановив, що кількість кардиналів-вибірників не може перевищувати 120 осіб і що в конклаві не можуть брати участь кардинали, вік яких перевищує 80 років, які, однак, можуть бути обрані.

 

Попередній конклав, який зібрався 18 квітня 2005 року після смерті Іоанна Павла II, зміг назвати ім'я нового понтифіка тільки після третього туру голосування. Вперше за 1000 років Папою став німець - 78-річний Йозеф Ратцингер.

 

Джерело:Корреспондент

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.