Прес-конференція на тему «Гепатит: він ближче, ніж ви думаєте»

Запрошені:

 

головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні - Михайло ПОЛЯК

 

завідувач епідеміологічного відділу Закарпатської обласної СЕС - Світлана ОБЕРЕМКО

 

керівник проекту ЗОБФ «Рада життя» - Наталія БАЛЕГА

 

Довідка

 

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликає уряди активізувати зусилля по боротьбі з вірусним гепатитом - запаленням печінки, від якого щорічно вмирає близько одного мільйона чоловік. А ще імовірно 500 000 000 чоловік страждають від хронічної хвороби, що розвивається в результаті інфікування гепатитом, що є однією з основних причин раку печінки і цирозу печінки.

 

«Переважна більшість людей, інфікованих гепатитом, не знають про це, інфекція залишається невиявленою і нелікованою, - заявила доктор Сільві Бріан, Департамент ВООЗ з пандемічним і епідеміологічним захворюванням. - Лише підвищивши обізнаність щодо різних форм гепатиту, способів їх профілактики та лікування, ми зможемо зробити перший крок на шляху встановлення повного контролю над хворобою і врятувати тисячі людських життів».

 

Типи гепатиту

 

Існує п'ять вірусів гепатиту, що визначаються як типи A, B, C, D і E. Типи B і C викликають особливе занепокоєння, оскільки значна частка людей, інфікованих цими вірусами, може не відчувати жодних симптомів на ранній стадії хвороби і дізнаватися про те, що інфіковані, лише тоді, коли інфекція стає хронічною. Іноді це може бути через кілька десятиліть після інфікування. Крім того, ці два віруси є основною причиною цирозу і раку печінки, викликаючи майже 80% всіх випадків смерті від раку печінки.

 

Люди можуть заразитися гепатитом або від інфікованих рідин організму, або від заражених харчових продуктів і води.

 

• Інфікування типами B, C і D відбувається через кров інфікованої людини (наприклад, при небезпечних ін'єкціях або переливанні неперевіреної крові), а в разі гепатиту B і C - також при незахищеному сексі.

 

• Тип D інфікує лише тих, хто вже інфікований типом B.

 

• Типи A і E зазвичай передаються через заражену воду або харчові продукти і тісно пов'язані з неналежною санітарією і поганий особистою гігієною (наприклад, немиті руки).

 

Є ефективні вакцини проти всіх типів вірусу, крім типу C.

 

За ступенем негативного впливу на здоров'я населення та рівнем захворюваності вірусні гепатити в Україні займають домінуюче місце в структурі інфекційної патології. До зазначеної групи належить до 30 відсотків усіх інфекційних захворювань, крім грипу та гострих інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів.

 

За даними експертів, у 2015-2020 роках кількість осіб, що страждають на зазначене захворювання подвоїться.

 

На сьогодні загальна кількість хворих на вірусні гепатити В і С у світі в 14-15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих, яка становить близько 40 млн. осіб.

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, 57 відсотків випадків цирозу печінки і 78 відсотків випадків первинного раку печінки зумовлено хронічними вірусними гепатитами В або С.

 

Всі ми знаємо про те, що існує епідемія ВІЛ і СНІДУ. Але хворих гепатиту "В" і "С" значно більше. ВІЛ-інфікованих 200 тис., а інфікованих гепатитом – мільйони. Це близько 10% від усього населення України.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.