Острови скарбів українських мільйонерів

Кіпр – третій за розміром острів у Середземному морі. Золоті пляжі, гори, порослі хвойними лісами... За розміром Кіпр такий, як Чернівецька область (найменша в Україні), а за кількістю населення ледь дотягує до Львова. Важко повірити, але саме з цього райського куточка уже кілька років поспіль надходить в Україну найбільше інвестицій. Цей диво-острів інвестує у нашу економіку більше, ніж розвинена Німеччина! За станом на 1 квітня цього року з Кіпру надійшло в Україну 13,66 мільярда доларів прямих іноземних інвестицій, тоді як з Німеччини – 7,47 мільярда. Секрет простий – уже понад двадцять років на цьому острові скарбів ховають гроші українські товстосуми. Тож поки влада воює з дрібними підприємцями, які платять людям зарплату в конвертах, і тим самим, мовляв, підривають бюджет країни, олігархи абсолютно відкрито виводять з-під оподаткування мільярди! За даними неурядової організації Tax Justice Network, Україна входить до двадцятки країн, з яких виводять найбільше коштів в офшори. Лише за останні два роки з України вивели 53 мільярди доларів – майже вдвічі більше, ніж золотовалютні резерви країни. А з часів незалежності в офшори перевели 167 мільярдів!

 

Поза зоною досяжності

 

“Офшор” дослівно означає “поза берегом”. У різних країнах діє різне законодавство та різні податки. Тож багатії зі всього світу шукають такі країни, законодавство яких дозволяє не платити взагалі чи платити мінімальні податки. Як правило, це невеликі острівні держави, які гарантують дотримання банківських та комерційних таємниць. Наприклад, є такий собі острів Вануату (Південно-Східна Азія), де взагалі відсутні податок на прибуток, ПДВ, податок на нерухомість. Зате є закон, який захищає секретність банківських операцій. 

 

Зареєструвати компанію на острові, навіть назви якого ви не чули, – не проблема. Відкриття офшорних компаній “під ключ” давно уже стало вигідним бізнесом. Посередників, які працюють з офшорами, в Україні розвелось стільки, що вони навіть акції влаштовують. “Готові офшори за акційними цінами. Перший рік супроводу безкоштовно”. “Компанія + рахунок у банку за один день”. Таких оголошень в інтернеті повно. Більшість компаній працюють цілком відкрито. Навіть прайси на своїх сайтах публікують. Наприклад, реєстрація офшорної компанії на Віргінських островах обійдеться у 1500-1700 доларів, обслуговування – в середньому 1000 доларів на рік. Офшорна компанія на Кіпрі, який так люблять українські багатії, коштує дорожче – 2500 “зелених” за реєстрацію. Найдорожче буде відкриття компанії у Ліхтенштейні – близько 10 тисяч доларів. Семінари про те, де краще відкривати офшори та якими схемами краще користуватись, проводять практично у всіх великих містах України. Вартість участі у семінарі – від 200 доларів з особи. Участь на правах анонімності. 

 

“Перед тим, як вибирати юрисдикцію для відкриття офшорної компанії, варто визначитись, для чого вам це. Для максимальної конфіденційності підійдуть одні країни, для мінімізації сплати податків – інші. Як правило, офшорні компанії реєструють на номінальних власників. Тому навіть якщо місцеві фіскальні органи зроблять запит, дані про реальних власників все одно будуть закриті, – каже юрист консалтингової компанії, яка допомагає працювати з офшорами. – Офшорна компанія – це абсолютно легальний спосіб оптимізувати сплату податків. Особливо це актуально для молодих компаній, яким треба акумулювати кошти на розвиток. Щодо Кіпру, який так люблять українські підприємці, то це не чиста офшорна зона. Але перевага цієї острівної держави в тому, що низькі ставки податків там поєднуються з багатьма Міжнародними конвенціями. Фактично усі компанії, у назві яких є абревіатура LTD (limited), зареєстровані на Кіпрі”.

 

«При грамотній роботі у вас не буде ні майна, ні прибутків...»

 

Схем, за яким виводять гроші в офшори, є безліч. Посередники самі запропонують вам потрібну, з огляду на вид діяльності вашої компанії. Наприклад, українське підприємство експортує якийсь товар. На його виробницво витратили 1000 доларів. Продали за 1200. Отже, 200 доларів – це прибуток, з якого в Україні треба сплатити податок. Але це ж підприємство може відкрити свою офшорну компанію. І тоді свій товар вона продає своїй офшорній компанії за 1001 долар (і сплачує податок лише з одного долара), а уже ця компанія перепродує покупцю за 1200 доларів, податків не сплачуючи.

 

Вивести кошти у свою офшорну компанію теж не проблема. Припустимо, ваш офіс має бути обладнаний за новим словом техніки. Тому ви щопівроку закуповуєте у компанії, зареєстрованої десь на островах, нову техніку. Причому суттєво дорожче, ніж вона коштує насправді. Таким чином у вас нема прибутків (бо всі гроші йдуть у діло), а отже, і сплачувати податків не треба. Можна також брати кредит під величезні відсотки, і повертаючи їх, виводити кошти за кордон. Як написано на сайті однієї з консалтингових компаній, “при грамотній роботі у вас не буде ні прибутків, ні майна”.

 

Утім, коли компанія намагається вивести за кордон кошти, аби уникнути драконівських податків, її ще можна зрозуміти. Але ж через офшорні схеми виводяться кошти з державного бюджету! Наприклад, державне підприємство оголошує тендер на закупівлю якихось товарів. Замість того, щоб придбати їх у компанії-виробника, вибудовується ланцюжок з кількох посередників, бодай один з яких - офшорна компанія. Як результат, товар купують втричі дорожче, ніж він коштує, а бюджетні кошти осідають у “податковій гавані”.

 

І на пенсії гроші були б, і на зарплати 

 

Закрити офшори влада грозиться уже не перший рік. Але як тільки доходить до діла, відповідні законопроекти провалюються. Хто заріже курочку, яке несе золоті яйця? Торік Сергій Тігіпко обіцяв закон, згідно з яким за операції з офшорами доведеться платити 12% податку. Кошти мали йти у Пенсійний фонд. З того часу – ні слуху ні духу. Уже кілька разів депутати відповлялись денонсувати угоду про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром. Ця угода була підписана ще за часів Радянського Союзу. Відповідно до неї, від оподаткування звільняються будь-які доходи, що виникають на території України або Кіпру, в тому числі дивіденди, проценти, роялті, доходи від відчуження майна тощо, які перераховуються з однієї країни в іншу. Здавалося б, скасували цю угоду, і шарашкіним конторам на Кіпрі кінець. Але “регіонали” відмовляються. Тим часом автор законопроекту про денонсацію Юрій Кармазін у пояснювальній записці вказує, що завдяки цій угоді понад 90% українського капіталу на Кіпр виводять. 

 

Коментарі для «ВЗ»

 

Ільдар Газізулін, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень

 

Щоб уникнути масового виведення коштів в офшори, потрібно денонсувати угоди про подвійне оподаткування, які Україна має з офшорними зонами. Зрештою, кошти, які втікають в офшори, потім все ж заводять в Україну – у вигляді інвестицій. Цим і пояснюється те, що найбільшим інвестором в Україну є Кіпр.

 

Сергій Терьохін, народний депутат

 

Якщо хтось втікає, отже, він втікає звідкись, де йому некомфортно. В Україні некомфортні умови для бізнесу, тому звідси і виводять кошти. І йдеться не лише про податкову систему. Це і судова система, яка не працює, і високий рівень корупції, і невпевненість у завтрашньому дні. Є багато юрисдикцій, які пропонують нерезидентам неймовірно малі податки. Усі почали говорити про Кіпр, і українські компанії почали скеровувати кошти на Віргінські острови чи ще на кілька юрисдикцій в Індонезії. Боротись з офшорами – це все одно, що боротись з вітряками. Треба створювати комфортні умови в Україні. З прийнятними ставками податків, з нульовою корупцією... Але при цій владі це неможливо.


Джерело:Високий Замок

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.