Квартири в недобудовах можуть подорожчати на 15% - експерти

Незважаючи на запевнення будівельників у тому, що будівництво житла в Україні набирає темпи, компанії майже перестали зводити нові будинки і тільки добудовують старі проекти. Незабаром через це може назріти дефіцит будівельних площ і, як наслідок, подорожчання квадратних метрів житла.

Про це повідомили в Асоціації фахівців з нерухомості України.

За словами експертів, статистика говорить про те, що в 2010 році в Україні було введено близько 9 млн кв.м житла, в 2011 році - близько 9,5 млн кв.м.

Як повідомив генеральний директор девелоперсько-будівельної компанії "Т.М.М." Микола Толмачов, з цих площ 5 млн кв.м були узаконеними самобудами минулих років.

"Тобто фактично маємо 4,5 мільйона квадратних метрів. І цього року ми виходимо на ті ж 4,5 мільйона квадратних метрів. А значить, обсяги по житлу у нас впали практично в 2 рази", - зазначив фахівець.

Новообраний президент Конфедерації Лев Парцхаладзе так само вказав на відсутність у будівельників "зачепки на майбутнє". Іншими словами, компанії сьогодні добудовують те, що було розпочато до кризи, але не беруться за нові майданчики. В результаті, через рік-півтора Україна зіткнеться з банальною відсутністю пропозиції на ринку житла. І, як вважають самі забудовники, це призведе до істотного подорожчання квадратного метра.

При цьому, за словами експертів, стрибкоподібного зростання цін може і не бути - через і без того низьку платоспроможність населення.

"У нас вже спостерігається дефіцит нових площ через скорочення показників введення житла в 2 рази. Проте купівельна спроможність може бути і в три рази меншою", - зазначив Парцхаладзе.


Джерело:gazeta.ua

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.