Яких спеціалістів не вистачає на ринку праці України?

Міносвіти зобов'язане підвищувати статус професійної освіти у суспільстві.
"Це – стратегічне завдання. Адже ринок праці потребує робітничих кадрів. Серед затребуваних професій – зварювальники, токарі, столярі, інженери, кухарі та офіціанти", - заявив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, пише finance.ua.

Фахівці заперечили думку, що на робітничих спеціальностях мало платять.

"Сьогодні у сфері деяких робітничих професій платять більше, ніж отримують спеціалісти з вищою освітою. До прикладу, у столиці токар шостого розряду може мати в місяць до 25 тисяч гривень. Водії, у залежності від категорії, – 10 тисяч. Середня зарплата на великих підприємствах складає 15 тисяч гривень", – каже заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.


Ринок праці потребує нових підходів у навчанні.

"Освіта не встигає за змінами на ринку праці. Студентам не вистачає практичних навичок. У країнах ЄС студенти щомісяця, окрім 30 годин навчання у вузі, мають стільки ж відпрацювати на підприємстві. Зараз у вузах України популярна спеціальність "Менеджер готельно-ресторанного бізнесу". Однак студенти не мають практики, не знають, як сервірувати стіл чи складати серветки. Тому вони нецікаві для роботодавців", – додає він.

Держстат визначив найвисокооплачуваніші професії в Україні. Найвищий рівень заробітної плати у громадян, що працюють у сфері авіаційного транспорту, - в середньому 29 610 грн. На 2-му місці за рівнем зарплат фінансисти і страховики - 12 521 грн. Замикають топ-трійку працівники телекомунікаційної сфери - 11 557 грн.
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.