На Закарпатті регулюватимуть відбір мінеральної води із Шаянського родовища

 Хустські районні депутати на позачерговому засіданні сесії райради прийняли рішення щодо обмеження видобутку та реалізації мінеральної води вторинним споживачам першочергово, які знаходяться за межами Хустського району із свердловини 242 села Шаян. 

Шаянське родовище діє ще з 18 століття. Його мінеральну воду вже тоді використовували з лікувальною метою. З 1957 року мінеральну воду з місцевого джерела почали використовувати в санаторії, який став ліцензіатом свердловини №242 та №4. На сьогодні в Хустському районі нараховується 5 ліцензіатів, які використовують мінеральну та термальну воду з цього родовища.

Рекомендують вживати цю воду при захворюваннях печінки, нирок, хронічних гепатитах А, В, С, виразках, і навіть цукровому діабеті. Крім того, можна приймати і ванни з мінеральною водою. Шаянська вода користується популярністю не тільки в Україні, а й далеко за її межами.

На території Шаяна можна попити лікувальної мінеральної води чи навіть взяти з собою. Щодо 242 свердловини, її глибина 198 метрів, добовий дебіт 240 м. кубічних. За рішенням ліцензійної комісії стільки води не використає один санаторій, тому дозвіл на користування мають і інші лікувально-оздоровчі центри Шаяна. Останнім часом Шаянське мінеральне джерело почало втрачати свої властивості: погіршилися показники хімічного складу та якості води.

За рекомендаціями спеціалістів ще минулого місяця зменшено видобуток води. Її відпускають згідно з графіком щодня, але не більше рекомендованого об’єму. Щодо рішення, яке прийняли народні обранці стосовно вторинних споживачів, то мета та ж сама – зберегти лікувальну мінеральну воду у районі та покращити її властивості.

 

 

Джерело: М-студіо

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.