Балога розказав про добрі руки винороба (ВІДЕО)

"Мені завжди подобається, як люди добре і з душею свою роботу роблять. От відомий закарпатський приватний винороб Іван Урста з села. Великі Береги Берегівського району, якого на "Червене вино Мукачево-2012" за його роботу нагородили конем, і який мене сьогодні запросив у гості на молоде вино, каже що закон 2005 року про виноградарство та вино великі виробники вина «підігнали» під себе. І коли їхній колишній депутат Верховної Ради Іштван Гайдош вперше балотувався у народні депутати, то Іван Урста, разом з іншими приватними виробниками вина та науковцями з Великої Бакти, підготували депутату законопроект про приватне виноробство. Але досі цей проект у Верховній Раді так і не розглянули.

 

Пан Урста каже, що не хоче бути на рівні «самогоноварників», і запитує: «Чому у Європі підтримують приватне виробництво вина - а у нас ні? Куди мені заплатити акцизний збір? Я виноградар і винороб – хочу працювати у цивілізованих умовах, як це робиться в цілому світі. Адже там цей бізнес поповнює державну скарбницю. Рахується кількість кущів, кількість . Відповіді я не отримав і досі».

 

Ми тут же вирішили подивитися причини відсутності реагування Верховної Ради України на підготовлений ним і колегами законопроект про приватне виноробство, який, як їхній колишній депутат їм казав, він вніс, до Ради, а погана ВР не прийняла його. Але, як свідчить база даних «Законопроекти» Верховної Ради України, яку ми передивилися разом з паном Іваном, там не зареєстровано, що їхній колишній депутат взагалі вносив такий проект до Верховної Ради України http://adresno.ru/ARTTc .

 

А питання виноробства для нашого краю дуже серйозне, і ігнорувати його не можна. В нас на Закарпатті не менше 100 відомих власників невеликих виноградників, що мають власні авторські марки вин, у тому числі і такі, що можуть при певній підтримці з боку Держави Україна, конкурувати із самими відомими брендами Франції і Європи.

 

Але чому ж тоді відсутній захист, як торгових марок, так і якості вітчизняної виноробної продукції та від навали іноземного «порошка»? Чому відсутня реальна підтримка національного виробника взагалі? І не лише в Закарпатті, бо такі виробники є і на півдні України, у тому числі, і в Криму?

 

Чому не ведеться тотальна, як у тій самій Франції, боротьба з фальсифікацією вина та захист національного ринку невеличких виноробних підприємств, а часто захищаються, виключно великі виробники, що скуповують виноматеріал у власників малих виноградників, аби потім ці цінні сорти винограду злити в чани, звідки б йшла однорідна рідина.

 

Проблема, яку поставив переді мною Іван Урста, підвела мене і до необхідності захисту виробників власних закарпатських та кримських сортів вина, до рівня, що має місце, скажімо у Франції чи іншій країні Європейського Союзу.

 

На жаль, але, крім пана Івана, не чутно позиції і інших власників невеличких виноградників в Закарпатті, Криму, на Херсонщині тощо, що вже давно виробляють власні ексклюзивні сорти вина.

 

Я не буду валити все на Верховну Раду України чи попередників, а просто внесу до Верховної Ради України законопроект про внесення змін до чинного законодавства щодо підтримки власниками невеличких виноградників в Закарпатті та на півдні України по випуску ними власних сортів вина, шляхом зменшення для таких виробників вартості ліцензій, дозволів, строків реєстрації, захисту торгових марок наших виноробів, від підробки вина. І зрозуміло, що хотів би почути пропозиції і від інших виноробів.

 

Вважаю, що ці дії дадуть реальну підтримку невеличких сімейних виноградників, які зможуть дати унікальні і якісні сорти вина Україні і всьому світу, як це роблять, знов таки у тій самій Франції, яка є безспірним законодавцем світової винної моди… додам, до тих пір, поки на ринок ще не вийшли вина Закарпаття, Криму, Херсонщини тощо.

 

Це буде також реальною підтримкою у розвитку середнього класу, бо дасть для Закарпаття, Криму та інших, де є унікальні можливості для виробництва харчової продукції, великі можливості для працевлаштування місцевого населення, і розвитку, у першу чергу, суто сімейного бізнесу, що буде ще більшою запорукою якості виробленої продукції. Щоб я, у черговий раз, із задоволенням міг сказати своє улюблене: «Йой, як ти йсе добре робиш!»", - поділився своїми думками Віктор Балога на сторінці у Фейсбуці.

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.