У Чехії готують закон про українських заробітчан

Польща продовжує втрачати українських заробітчан – чесних, працьовитих і неконфліктних українців масово переманюють інші країни. Так, у Чехії стартувало лобіювання спрощення працевлаштування для громадян країн, які не є членами ЄС.
Місцева статистика свідчить, що робочі руки у Чехії нині в дефіциті: на роботу в різні галузі виробництва в Чехії потрібні майже 100 000 чоловік.

Видання Politeka.net зазначає, що за офіційними даними в 2018 році на 320 тис. відкритих на чеській біржі праці вакансій, було всього 230 тис. шукачів

Влада країни поки що гальмують розгляд спрощення працевлаштування для не евросоюзовцев, унаслідок можливого падіння рівня оплати для самих чехів.

У зв'язку з цим уряд Чехії висунув альтернативну пропозицію: поступове збільшення зарплат чеським працівникам з одночасним залученням робочої сили з країн, союзних з ЄС. Відзначається, що в деяких регіонах Європейського Союзу ситуація з безробіттям досягла апогею.

Проте чеські роботодавці не мають наміру чекати, їм необхідно закрити питання з кадрами як можна скоріше.

«Якщо це буде зроблено, то відкриється можливість для ще більшої кількості українців знайти легальну роботу в Чехії, де чисельність населення скорочується, а кількість пенсіонерів зростає. Щоб зберегти високі соціальні стандарти всередині країни, потрібно створювати нові робочі місця і залучати іноземних працівників», — розповіла президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобійник.

Лист чеській владі від місцевого Союзу промисловості і транспорту включає в себе такі вимоги:


Збільшення робочої квоти для приїжджих з 20 до 40 тис. осіб. Левову частку робочих рук якраз планується отримати з України, Молдови та Білорусі.

Пом'якшити бюрократичні бар'єри для працевлаштування іноземців.

Зменшити з 30 до 10 днів період, по закінченню якого вакансія може пропонуватися приїжджим (спершу працівника пробують знайти з числа чехів).

Заборонити фірмам, у яких працює менше 6 чоловік (зараз 10), працевлаштовувати іноземців. На цьому роблять бізнес — створюють фіктивні фірми, які за фактом займаються продажем пакету документів для оформлення візи, а роботу не дають.

Заборонити іноземним працівникам міняти роботу в перші півроку працевлаштування.

За словами експерта, які приїхали за робочою візою українці не затримуються на місці, куди прибули для роботи.

Анонс Закарпаття


рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.