Чим небезпечні заробітки в РФ?

«Поїхав на заробітки в Росію та зник Петро Барик з Ужгородщини», «На території РФ зник мешканець Львова Юрій Гуменюк», «Миколаївець Микола Тарасов поїхав на заробітки до РФ та не повернувся», «Запоріжцям Анатолію Петруніну та Олександру Калапуню, які потрапили до російської в’язниці пропонували вступити до лав НЗФ «ДНР», «В Росії ув’язнено 100 заробітчан з України» - саме такі заголовки новинвсе частіше з’являються в українських ЗМІ.

 

   Якщо якісно проаналізувати більшість новин за вказаною тематикою, то можна прослідити механізм роботи спеціальних служб Російської Федерації – заробітчанам з України штучно створюються компрометуючі ситуації та пропонується вибір, або бути ув’язненим за особливо тяжкими статтями КК РФ, або прийняти участь в збройному конфлікті на сході України на боці незаконних збройних формувань.

 

   Детально зазначена схема виглядає наступним чином: пропонується робота пакувальника на складі Інтернет-магазину, кур’єра, вантажника… за дуже високу заробітну платню. Після прибуття на територію РФ та працевлаштування, громадянина України затримують з великою партією наркотичних засобів (всередині побутової техніки, під час пакування або доставки посилок; в службовому автомобілі; тощо) та заарештовують за ст. 228 КК РФ (санкція статті передбачає позбавлення волі строком від 10 до 15 років). Далі затриманим пропонується звільнення від покарання у разі прийняття участі у збройну конфлікті на сході України на боці незаконних збройних формувань та у разі згоди останні переправляються на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей та зараховуються до т.зв. «штрафбатів» - під дулами автоматів риють окопи, будують інженерні споруди, займаються розмінуванням тощо.

 

   Окрім того, існує інший формат зникнення українців в РФ – потрапляння до трудового рабства.Після приїзду до роботодавця в заробітчан відбирають документи та вивозять в т.зв. «російські ферми» - невеликі та неіснуючі на картах віддалені поселення, де працюють лише за їжу. Росіяни не відрізняються лояльним ставленням – заставляють працювати по 16-20 годин на добу, ніяких лікарняних не існує, а у разі смерті, людей просто ховають в зазначеній місцевості, загиблих там ніхто не рахує.

 

   Співробітники Міністерства закордонних справ України та особисто уповноважена з прав людини Верховної ради України Валерія Лутковська неодноразово висловлювали цю проблему та закликали українців утриматись від пошуку роботи в Російській Федерації, проте обіцянки платити великі гроші спонукають йти на усвідомлений ризик.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.