Ахметов продає Україні електроенергію на 50% дорожче, ніж Угорщині

Україна у лютому закуповувала електроенергію у вугільних електростанцій майже вдвічі дорожче від цін, за якими в Європі купували електроенергію у групи Ріната Ахметова.
Про це пишуть Наші гроші.
Так, минулого місяця року середня ціна продажу виробниками ТЕС електроенергії на оптовому ринку становила 2167 грн/МВт*г за наростаючим підсумком (0,72 євро за кВт*год). Таким чином, тариф теплової генерації зріс на 16% порівняно з січнем. Це новий рекордно високий тариф ТЕС за всю українську історію.

Водночас на Угорській енергетичній біржі електроенергія у лютому котувалась по 49,56 євро, або близько 1530 грн/МВт*г. Тобто ціна українського енергоринку на 45% перевищує вартість електроенергії на угорській біржі.

Як відомо, в Україні найбільшим постачальником "вугільної" електроенергії є група ДТЕК Ріната Ахметова. Також ДТЕК контролює понад 90% експорту електроенергії в Угорщину. У грудні 2017 року Антимонопольний комітет видав рекомендацію Міністерству енергетики та Нацкомісії з тарифів щодо відкриття ринку для імпорту, але ці органи не надали дозволу на імпорт дешевшої електроенергії з Європи.

Слід зазначити, з весни 2016 року в Україні діє формула "Роттердам+", яка спричинила зростання тарифів ТЕС на 140% – з 0,9 грн за кВт-год до 2,2 грн за кВт-год.

Анонс Закарпаття


рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.