На Закарпатті вдалий урожай "крумплів"

Другого основного продукту закарпатців — картоплі — у гірському краї цього року вистачить.

Так запевнив начальник головного управління агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Іван ПАУК

За його словами, враховуючи рекордний врожай в Україні, а ще той факт, що на Закарпатті картоплі вирощують більше, ніж ми споживаємо, можна зробити висновок, що цього продукту буде вдосталь і ціна на нього буде досить низька. 

«У нас своєї закарпатської картоплі в три рази більше, ніж ми споживаємо, - зазначив він. – Третину лишаємо тут, третину на корма, а ще третину в інші регіони. Єдина проблема у виробників -  пропозиція перевищує попит, тому вона зараз коштує трохи вище собівартості». 

Нині в області картопля коштує до 2 грн. за кілограм. 

Загалом,  в поточному році в Україні другий рік поспіль аграрії зібрали рекордний врожай картоплі у 23 млн. тонн, тоді як громадяни споживають лише 10. І, якщо це грає на руку населенню, то фермерів просто розоряє.

Так, у селах люди здають "бульбу" по 40, максимум 70 копійок за кілограм. У містах продають за два - два п'ятдесят, а на оптових ринках - по півтори гривні. Проте великий врожай призводить до того, що й ці ціни падають. 

"Зараз ми спостерігаємо викид великої кількості картоплі на ринок і відповідно ціни достатньо низькі. Потрібно скорочувати виробництво такої кількості картоплі і тоді ми уникнемо таких стрибків цін", - вважає експерт Микола Верницький.

Чи впаде ціна на картоплю ще нижче, - експерти не прогнозують. Але запевняють, що до зими овоч точно не подорожчає.


Автор:Петро Минай

Джерело:karpatnews.in.ua

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.