Молдова стурбована протекціонізмом коньячної галузі України

Між Молдовою та Україною може виникнути ще один торговий спір - Кишинів турбує вимога Києва до українських підприємств вже з квітня виробляти коньяк з використанням не менше 25% вітчизняної сировини.

У розпорядженні видання опинилася копія листа віце-прем'єра - міністра економіки Молдови Валерія Лазера міністру економічного розвитку і торгівлі України Петру Порошенку від 13 вересня. Як зазначає Ъ, у цьому документі Кишинів висловив стурбованість тим, що виробники коньяку в Україні з 1 квітня 2013 року зобов'язані використовувати не менше 25% місцевого коньячного спирту.

 

Це вдарить по інтересах імпортерів сировини. Ця норма була включена в українське законодавство ще в травні 2009 року, коли Верховна рада вкотре змінила основні положення закону Про держрегулювання виробництва і обороту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. "Ліцензії на виробництво коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією видаються лише тим суб'єктам господарювання, які мають повний технологічний цикл виробництва (включає викурювання спирту і витримку), а для виробництва коньяку використовують не менше 25% спирту коньячного власного виробництва або спирту коньячного, викуреного в Україні з виноматеріалів, вироблених з вітчизняної сировини, та витриманого не менше трьох років у перерахунку на абсолютний алкоголь", - йдеться в законі.

 

Тоді було визначено, що всі нові компанії, які бажають отримати ліцензії, повинні відповідати цим вимогам з 1 січня 2010 року. Коньячні заводи могли сформувати трирічні запаси коньячного спирту до 1 квітня 2013 року. Відповідно, продукція, що містить менше 25% українського коньячного спирту, не зможе називатися коньяком. Тому заводи матимуть право продавати її тільки як бренді. У листі наголошується, що така норма може призвести до "істотного зменшення поставок коньячного спирту за раніше укладеними довгостроковими контрактами між молдавськими та українськими компаніями, що спричинить за собою значні збитки підприємств, скорочення виробництва та робочих місць".

 

Мова йде про суттєвий обсяг експортної виручки Молдови. У 2011 році молдовський імпорт спиртів і дистилятів з винограду в Україну склав $10,2 млн.


Джерело:ua.korrespondent.net

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.