Рада має намір продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі

Верховна Рада має намір продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до набуття чинності закону про обіг цієї землі.

 

За прийняття законопроекту №11315 в першому читанні проголосували 240 депутатів при необхідних 226.

 

Рада має намір перенести термін зняття мораторію на купівлю-продаж земельних ділянок сільгосппризначення, запланованого чинним законодавством на 1 січня 2013 року, до законодавчого врегулювання питання обігу цих земель.

 

Автор законопроекту, депутат Ради від Партії регіонів, представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко наголошує у пояснювальній записці, що за цей час планується розробити дієвий механізм продажу та контролю над продажем земельних ділянок, що дозволить запобігти можливим зловживанням на ринку землі.

 

Нагадаємо, 2 жовтня Верховна Рада України відмовилася продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2014 року.

 

Як повідомлялося, заступник голови Верховної Ради Микола Томенко заявляє, що якщо парламентом не буде прийнято законопроект про продовження мораторію на продаж землі до 2014 року, то фактично продаж землі почнеться з 1 січня 2013 року.

 

Нагадаємо, що чинним законодавством передбачається дія мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 2013 року.

 

6 вересня Рада повторно створила Державний земельний банк. 18 вересня Рада дозволила Кабінету Міністрів формувати статутний фонд Державного земельного банку за рахунок земельних ділянок.

 

***

 

Мораторій на продаж сільгоспземель офіційно діє в Україні з 2002 року. Деякі експерти вважають, що економічних підстав для дії мораторію на продаж с/г земель не існує.

 

Президент України Віктор Янукович, якого в Раді підтримує більшість навколо провладної Партії регіонів, неодноразово заявляв, що в Україні незабаром має запрацювати ринок землі.

 

Зокрема, в жовтні 2011-го Янукович заявив, що до кінця 2012 року в Україні має запрацювати повноцінний ринок землі.


Джерело:Українська правда

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.