Україна може розпочати експорт кукурудзи в Китай до кінця року

Україна завершила погодження з китайською стороною фітосанітарних вимог до кукурудзи, що дає змогу вже до кінця поточного року розпочати постачання цієї культури до Китаю, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

Як зазначено в прес-релізі міністерства в понеділок, відповідний фітосанітарний протокол підписано 9 листопада 2012 у Пекіні між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину рослин КНР.

 

"Цей протокол дозволяє експортувати кукурудзу до Китаю за умови додержання всіх фітосанітарних вимог. Це ключовий документ, що дозволяє забезпечити виконання кредитних зобов'язань", - йдеться в повідомленні з посиланням на міністра агрополітики та продовольства Миколу Присяжнюка.

 

Він уточнив, що постачання української кукурудзи здійснюватимуться і відповідно до міждержавних угод, і приватними компаніями за укладеними ними контрактами.

 

Найближчим часом Україна має намір передати китайській стороні перелік українських підприємств, що зацікавлені в експорті та відповідають фітосанітарним вимогам цієї країни.

 

За словами М.Присяжнюка, Україна також подала заявки на погодження з Китаєм фітосанітарних вимог щодо сої, рапсу, ячменю та пшениці.

 

Мінагропрод оцінює потенціал експорту української кукурудзи в 2012/2013 маркетинговому році в 12,5 млн тонн, з яких уже поставлено на зовнішні ринки близько 3 млн тонн.

 

За інформацією Мінагропроду, Китай планує цього року імпортувати 6 млн тонн кукурудзи, згідно зі встановленою квотою.


Джерело:Інтерфакс-Україна

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.