Великі українські виробники цукру залишають ринок

Виробництво цукру в Україні більше не приваблює інвесторів.

 

Як повідомляє КоммерсантЪ-Украина в статті Сахар уходит в песок, через перевиробництво і вкрай низькі ціни з ринку почали йти не тільки дрібні, але і великі гравці, серед яких агрохолдинги Kernel і Sintal Agriculture. Так буде тривати доти, поки в Україні не завершиться консолідація бізнесу та ринок не розділять кілька великих компаній, а кількість заводів не знизиться з 99 до 40, вважає видання і опитані ним експерти.

 

Станом на 10 грудня вироблено більш ніж 2 млн т цукру, розповідає видання. При цьому споживання цього продукту на внутрішньому ринку не змінюється протягом останніх 15 років і становить 1,8-1,9 млн т, розповідає голова правління галузевої асоціації Укрцукор Микола Ярчук. При цьому вже другий рік поспіль в країні спостерігається перевиробництво цукру. "У цьому році аграрії намагалися знизити вплив надвиробництва за рахунок зменшення площ під посів цукрового буряка. У 2012 році вони скоротилися на 12%, до 455 тис. га", - говорить завідувач лабораторією економіки Інституту цукрових буряків Академії аграрних наук Володимир Бондар. Однак, за його словами, в поточному сезоні врожайність виявилася вищою на 11% - 40,3 ц/га при практично однаковій цукристості буряка.

 

"У підсумку в цьому році знову зібрано більш як 18 млн т цукрових буряків, що дозволяє виробити близько 2,3 млн т цукру", - пояснює він.

 

У минулому році перевиробництво цукру спровокувало обвал цін - влітку вони досягали 9 тис. грн/т, а до гінця року опустилися до 5,5 тис. грн/т, розповідає видання. У поточному сезоні тенденція продовжилася - з початку серпня вартість цукру знизилася на 16%. За підсумками сезону експерти прогнозують, що середні ціни будуть на 20% нижчими, ніж роком раніше.

 

Джерело: КоммерсантЪ-Украина

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.