В Україні подорожчали сметана та сир

За період з 20 по 30 листопада 2012 року в середньому по Україні на підприємствах торгівлі роздрібна ціна на сметану (жирністю 20%) та сир кисломолочний (жирністю 9%) зросла, тоді як ціни на масло вершкове (жирністю 72,5%) майже не змінились, а на молоко (жирністю 2,5%) - знизились. Про це УНН повідомили у Державній інспекції України з контролю за цінами.

"Найвищі роздрібні ціни на підприємствах торгівлі на сметану (жирністю 20%) були зафіксовані у місті Севастополі 37,12 грн/кг, що на 63,8% перевищує середню ціну по Україні, найнижчі у Рівненській області 18,08 грн/кг, що на 20,2% нижче середньої ціни по Україні", - йдеться у повідомленні.

Зростання роздрібних цін зафіксовано у переважній більшості регіонів зокрема, в Івано-Франківській на 10,9% до 19,16 грн/кг, Харківській на 4% до 19,3 грн/кг, Чернігівській на 3,5% до 21,9 грн/кг, Донецькій на 2,6% до 25,65 грн/кг, Миколаївській на 2,6% до 19,97 грн/кг областях, а також зростання менш ніж на 2% – Львівській, Кіровоградській, Одеській, Чернівецькій та Луганській областях. Зниження роздрібних цін спостерігалось в Автономній Республіці Крим на 5,8% до 25,53 грн/кг, місті Києві на 2,9% до 27,26 грн/кг та Хмельницькій області на 0,6% до 18,76 грн/кг.

"Найвищі роздрібні ціни на підприємствах торгівлі на сир кисломолочний (жирністю 9%) були зафіксовані у місті Києві (51,73 грн./кг), що на 13,9% перевищує середню ціну по Україні, найнижчі у Луганській області (40,56 грн./кг), що на 10,7% нижче середньої ціни по Україні", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у зимовий період вартість молока може збільшитися на 5-7% через зростання закупівельних цін на цей продукт. Таку думку висловив у коментарі УНН експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк.

За словами експерта, закупівельні ціни на молоко зростають у зв’язку з сезонністю приблизно на 5-7%. Він також нагадав, що уряд встановив мінімальні закупівельні ціни на рівні 2,20 грн за літр.


Джерело: УНН

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.