Для закарпатців ліки від тиску стали доступнішими

Кожний третій житель Землі страждає високим артеріальним тиском. За статистикою ВООЗ цей розлад є причиною біля половини всіх смертей від інсультів та серцевих захворювань. Чисельність гіпертоніків значно зросла в країнах, що розвиваються. За поширеністю серцево - судинної патології в Україні артеріальна гіпертензія становить 41 %. Особливої уваги заслуговує той факт, що 60 % пацієнтів з артеріальною гіпертензією – це особи працездатного віку, стан здоров’я яких суттєво впливає на трудові та економічні резерви країни.

 

 

 

 

 

При аналізі поширеності хвороб у населення Закарпатської області встановлено, що в структурі захворювань частка серцево - судинних захворювань є найбільшою, причому найчастіше зустрічається наявність артеріальної гіпертензії. Кількість пацієнтів на артеріальну гіпертензію збільшується з віком та частіше трапляється у жінок. Наслідки захворюваності на артеріальну гіпертензію при відсутності лікування важкі – інфаркти, інсульти, серцева недостатність, що призводить до зростання інвалідності та передчасної смертності населення.

 

Лише половина хворих знає про наявність у них артеріальної гіпертензії та ще менший відсоток населення отримує адекватне лікування. Згідно статистичних досліджень майже 53 % людей , знаючи , що у них артеріальна гіпертензія, не лікуються взагалі.

 

Зросла хворобливість по класу серцево-судинних захворювань та по гіпертонічній хворобі і в Виноградівському районі . Так, на фоні гіпертонічної хвороби у 2011 році було зареєстровано 34 випадки гострого інфаркту міокарда та 164 інсульти.

 

Це при тому, що ефективна антигіпертензивна терапія знижує кількість інсультів на 25-49%, кардіальних ускладнень на 13-44 %, кардіальної смерті на 20-41 %.

 

В розвинутих країнах завдяки ранній діагностиці та лікуванню недорогими ліками вдалося ефективно знизити артеріальний тиск у населення. Велике значення має також первинна профілактика серцево-судинних захворювань, до якої входить боротьба з тютюнопалінням, зменшення надлишкової маси тіла, боротьба зі зловживанням алкоголем, підвищення фізичної активності та контроль за рівнем холестерину у крові пацієнтів.

 

Ці фактори ризику піддаються корекції за допомогою модифікації способу життя і не потребують фінансових затрат. Однак в більшості випадків доводиться проводити корекцію артеріального тиску з допомогою медикаментозної терапії.

 

Враховуючи реалії сьогодення, потреби створення у пацієнтів мотивації до тривалого, а не епізодичного медикаментозного лікування, уряд України прийняв пілотний проект по забезпеченню всіх хворих на артеріальну гіпертензію доступними ліками за референтними цінами, що дає можливість кожному хворому отримувати адекватне лікування за доступними цінами.

 

За призначенням лікаря кожний хворий в нашому районі може отримати рецепт на потрібний йому лікарський засіб при зверненні в поліклініку до сімейного лікаря чи до кардіолога або при обслуговуванні хворого вдома. Відпуск ліків здійснюється в аптеці «Хустфарм». В перелік ліків, які підлягають відпуску за референтними цінами , ввійшло 7 найменувань, що в повній мірі дає можливість досягти хорошого лікувального ефекту та нормалізувати рівень артеріального тиску .

 

При встановленні діагнозу «артеріальна гіпертензія» прийом ліків має ставати щоденним , обов’язковим та пожиттєвим . Сам процес відпуску ліків за рецептом лікаря повинен забезпечити більш частий контроль хворого з боку лікаря, посилити відповідальність хворого за своєчасне та правильне лікування, дисциплінувати його, навчити самостійно контролювати параметри тиску, оцінювати ефективність лікарського засобу та адекватне дозування. А це, в кінцевому підсумку, має стати запорукою покращення якості та тривалості життя кожного хворого.

 

 

Лікар загальної практики сімейної медицини м. Виноградів Ольга Керечан


Джерело:"Новини Виноградівщини"

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.