У 2012-му на Закарпатті виростили найбільше овочів та фруктів за останні 20 років

 Про це під час брифінгу повідомив журналістам заступник начальника головного управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Віктор Тереля.

У 2012 році темп приросту виробництва валової продукції сільського господарства склав понад 4 % (10 місце в Україні), зокрема рослинництва - майже 6%, тваринництва - 2,7%. За вартістю споживчого кошика Закарпаття посідає друге місце в країні (в області - 429 гривень, у середньому по Україні – 454 гривні).

Розповів Віктор Тереля і про впровадження на території області міжнародної ініціативи щодо розробки регіональної програми розвитку сільських територій у Закарпатській області. У рамках Ініціативи наразі завершується підготовка проекту Регіональної програми на період до 2020 року. Реалізовується ініціатива за підтримки Проекту розробки та впровадження публічної політики в Україні (PRISM), Канадської агенції міжнародного розвитку (SIDA) та Канадського бюро міжнародної освіти (CBIE).

- Ми взялися за реалізацію саме цього проекту, зважаючи на домінування в краї сільського населення (63%). Адже, це, а також, географічні особливості Закарпаття, зумовили свої, так би мовити, певні традиції ведення сільського господарства, - зауважив Віктор Тереля.

Метою проекту є формування більш ефективної сільської економіки, досягнення прогресивного регіонального соціально-культурного рівня та відповідних стандартів в охороні здоров’я і, що вкрай важливо, збереження довкілля.

У 2013 році заплановано завершити розробку Регіональної програми розвитку сільських територій та подати на схвалення та супровід облдержадміністрації. Відтак - на затвердження сесією обласної ради та розпочати її реалізацію.

Також на державному рівні Міністерством аграрної політики та продовольства України започаткована ініціатива «Рідне село», яка передбачає зміцнення сільської економіки, розвиток соціальної інфраструктури. Акцент робитиметься на підтримці малих та середніх сільгоспвиробників, адже саме населення виробляє значну частку сільгосппродукції.

У контексті розвитку та використання сільських територій журналістів зацікавило питання щодо можливого роздержавлення радгоспів.

- Закарпатською обласною адміністрацією неодноразово порушувалося це питання, адже значна кількість земель цих підприємств не обробляється. Минулоріч був розроблений законопроект, яким передбачалося виключення закарпатських радгоспів із списку підприємств, приватизація яких заборонена. Документ був схвалений урядом. Проте після виборів до Верховної Ради, відповідно, оновлення складу уряду, всі законопроекти були відправлення на доопрацювання. Ми сподіваємося все ж, документ, хоч і затримкою, проте буде прийнятий, - резюмував заступник начальника управління агропромислового розвитку.

Ще одне питання стосувалося агропромислового комбінату «Ужгородський». Колись потужне закарпатське підприємство не працює вже більше як 10 років. Довгий час боргувало робітникам заробітну платню. Нині значну частину майна продано для ліквідації заборгованості.

- У відновлення підприємства вклав значні кошти інвестор. За нашою інформацією, наразі запрошено фахівці у борошномельній галузі, зокрема, із Туреччини. Тож, маю, надію, що підприємство невдовзі відновить свою діяльність.

 

Прес-центр ОДА

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.