Споживчий ринок Закарпаття

Індекс споживчих цін (інфляції) по області у лютому 2013р. порівняно з січнем та за період січень-лютий п.р. по відношенню до грудня 2012р. склав 100,1%, по країні відповідно - 99,9% та 100,1%.

Цінова ситуація на споживчому ринку області у лютому 2013р. порівняно з січнем позначилася подорожчанням макаронних виробів та молока на 0,4%, риби та продуктів з риби, масла вершкового і олії соняшникової - на 0,3%, яєць та безалкогольних напоїв - на 0,2%.Водночас, ціни на фрукти знизилися на 0,9%, цукор - на 0,7%, овочі - на 0,3%. Алкогольні напої та тютюнові вироби по області у лютому п.р. у порівнянні з січнем подорожчали на 0,4% та 0,7% відповідно.

Поряд з тим, ціни на одяг та взуття знизилися на 0,2%, в основному за рахунок подешевшання взуття на 0,5%. Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива впродовж лютого п.р. зросли на 0,6%, зокрема, плата за житло (квартирна плата) - на 5,4%, послуги водопостачання та водовідведення - відповідно на 1,1% та 0,7%.

Послуги закладів охорони здоров'я стали дорожчі на 0,4% внаслідок подорожчання фармацевтичної продукції, медичних товарів та обладнання на 0,7%. Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла в цілому подешевшали на 0,3%, в основному за рахунок зниження цін на побутову техніку на 1,6%.

Ціни на паливо та мастила зросли на 0,1%.

Впродовж лютого п.р. не зазнали цінових змін послуги закладів освіти, ресторанів та готелів.

Ціни на ринку послуг

Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива впродовж лютого п.р. зросли на 0,6%, зокрема, плата за житло (квартирна плата) - на 5,4%, послуги водопостачання та водовідведення - відповідно на 1,1% та 0,7%. Послуги закладів охорони здоров'я стали дорожчі на 0,4% внаслідок подорожчання фармацевтичної продукції, медичних товарів та обладнання на 0,7%.

Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла в цілому подешевшали на 0,3%, в основному за рахунок зниження цін на побутову техніку на 1,6%. Ціни на паливо та мастила зросли на 0,1%.

Впродовж лютого п.р. не зазнали цінових змін послуги закладів освіти, ресторанів та готелів.

Зміни цін на споживчі товари та послуги

За січень-лютий 2013р. порівняно з груднем 2012р. індекс споживчих цін по області на продукти харчування склав 99,9%. За вказаний період на 1,8% подешевшали фрукти, цукор та масло вершкове - на 1,2%. Проте, на 0,4% подорожчали макаронні вироби, на 0,3% - молоко, сир та яйця, безалкогольні напої, на 0,2% - м'ясо та м'ясопродукти, на 0,1% - риба та продукти з риби, овочі. Алкогольні напої і тютюнові вироби за січень-лютий 2013р. порівняно з груднем 2012р. стали дорожчі відповідно на 0,7%, та 0,8%.

Серед тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива за січень-лютий п.р. порівняно з груднем минулого року подорожчання зафіксовано на квартирну плату на 5,4%, водопостачання - на 1,1%, водовідведення - на 0,7%. За зазначений період зниження цін відбулося на побутову техніку на 1,6%. Проте, домашній текстиль подорожчав на 0,2%. Послуги закладів охорони здоров'я за січень-лютий 2013р. порівняно з груднем 2012р. подорожчали на 0,3%, в основному за рахунок зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання.

Водночас, зниження цін і тарифів зафіксовано у сфері транспорту на 0,4%, яке зумовлене зниженням цін на паливо та мастила та вартості послуг залізничного пасажирського транспорту.

 

Інформація підготовлена начальником відділу статистики цін Головного управління статистики Едітою Йордан

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.