На Міжгірщині проходив семінар «Можливості розвитку біонерегії в Закарпатській області та Кошицькому самосправному краї»(ФОТО)

На семінарі мова йшла про впровадження на Закарпатті сучасних європейських енергозберігаючих технологій та використання відновлювальних джерел енергії. Учасники семінару, а саме керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Михайло Попович, економічний дипломат Генерального  консульства Словацької Республіки в Ужгороді Александер Шкурла, голова Міжгірської районної ради Іван Ярема, депутати районної ради, керівник Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття” Валерій Грищенко та менеджер агентства Ірина Щока, представники Кошицького самоврядного краю висловили свої міркування, щодо шляхів впровадження енергозберігаючих технологій на території Закарпаття.

 

На Закарпатті зосереджено четверта частина гідропотенціалу країни. Ми можемо забезпечуватиелектроенергією не тільки нашу область, а й інші регіони,  відзначив керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович. Також на семінарі було відмічено, що Міжгірський район у великому виграші від того, що став частиною українсько-словацького проекту. «Новітні європейські технологій на практиці довели, що альтернативи використання відновлювальної енергії нема. Наш район газифікований лише на третину. Останні трироки взагалі не проводиться активна робота з будівництва газопроводів. 67 відсотків площі Міжгірщини займають ліси. В нас працюють деревообробні підприємства. Вже маємо і виробників паливних пелет та брикетів Тому так чи інакше, ми маємо використати досвід словацьких колег, які вже відмовляються від блакитного палива на користь біомаси. Але важливість цього проекту не лише в практичних заходах: ми маємо змогу обмінюватися досвідом, переймати європейську методику переходу на використання біоенергії», – резюмував Іван Ярема.

 

В рамках програми учасники семінару 27 червня відвідали загально-освітню школу в  с. Новоселиця(директор Завадяк І.Ю.), де вони мали змогу побачити реальні результати реалізації проекту «Біоенергія Карпат», та поспілкуватися із директором школи. Іван Юрійович детально розповів присутнім про економічність нової системи опалення, яка дозволила заощадити більш як 232 тис. грн. на опаленні школи. Також в ході розмови було зазначено, що крім зменшення витрат для опалення школи, за рахунок заміни котлів та демонтування обладнання насосної групи, якими була обладнана школа було зменшено використання електроенергії на 90 %. Тож, можна з впевненістю говорити, що реалізація проекту в рамках транскордонного співробітництва дасть змогу заощаджувати на опалення в Новоселицькій ЗОШ, а учням школи в холодну пору року комфортно почувати себе за шкільними партами.

 

Також партнери проекту відвідали деревообробне підприємство «Грагоміда» в смт. Міжгір’я , яке займається виробництвом паливних пелет та брикетів. Вони мализмогу поспілкуватися із змогу заощаджувати на опалення в Новоселицькій ЗОШ, а учням школи в холодну пору року комфортно почувати себе за шкільними партами. працівниками підприємства, які ознайомили їх із процесом виробництва та можливостями реалізації своєї продукції.

 

Можна  з впевненістю сказати, що співпраця з іноземними партнерами в рамках реалізації проекту «Біоенергія Карпат» вже сьогодні дає економію коштів та ресурсів на території Міжгірщини. Поглиблення партнерських відносин та впровадження наміток семінару дасть можливість в подальшому зменшити енергоспоживання на території нашого краю та покращити екологічний стан району.

 


Джерело:Прес-служба Міжгірської райради

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.