У Виноградові провели майстар-клас із захисту винограду від хвороб

– Погода вносить свої корективи. Якщо ми цьогоріч очікували, що виноград хворітиме оїдіумом та борошнистою росою, натомість занедужали грона сірою гниллю, яка псує їх товарний вигляд. Спостерігається і вірусне ураження стовбура, – зазначив Михайло Михайлович. – У першу чергу, для того, аби отримати гарний урожай, восени, після збору врожаю, виноградник треба очистити від листя та бур’янів. У жодному разі не можна залишати його, мовляв «і так згниє», оскільки саме в листках можуть ховатися збудники хвороб та шкідники.

 

Найбільш виправдовує себе роками перевірений метод: коли восени з лози починає опадати листя, обприскати її аміачною селітрою – вона прекрасно дезінфікує рослину. Бажано раз у три роки обробити гнітом (це як раніше був дуст), але при умові, що на тій ділянці у міжряддях ви більше нічого не сієте, росте лише виноград. Або ж так само восени до перших морозів можна застосувати 7% сірку виробництва Угорщини. Зазначу, що всі препарати, призначені для обробітку винограду, містять 2/3 сірки.

 

Навесні варто обробити 3% мідним купоросом. Якщо проробити ці три маніпуляції: очистити від листя, обприскати восени сіркою, а навесні мідним купоросом – половину необхідних для винограду обробок ви вже заклали. Надалі обробляйте так, як вам дозволяє гаманець і час. Варто пам’ятати споконвічний дідівський метод: обробляти 0,5% мідним купоросом перед цвітінням, поступово збільшуючи концентрацію до 3% аж до дозрівання. Якщо вам бракує часу для роботи із мідним купоросом та вапном, тоді використовуйте магазинні препарати. Я віддаю перевагу тим, що виробляє Syngenta. Поділяються вони на контактні і системні.

 

Препарати контактної дії містять у своєму складі мідь, їх варто застосовувати перед цвітінням. Обприскувати треба знизу вверх. Третє обприскування – системне. Тут я два рази підряд через 8 днів використовую Квадріс, після чого – препарат з вмістом сірки. А от від сірої гнилі обприскуємо Хорусом. Також виноградник не має бути загущений: під час обрізання на одну плодоносну гілку слід лишати дві неплодоносні. Зараз де загущено, треба, не жаліючи, пообрізати зайві пагони. У серпні я вже нічим не обробляю.

 

Не треба радіти, коли лоза пишно розростається, мовляв, «Я погноїв і от які гарні кущі маю». Виноград жирує, і гарним врожаєм він вас не порадує, оскільки по своїй природі виноград має «страждати». Сильний виноград стійкий до хвороб, тому позитивний результат дає позакореневе живлення. Цього року вегетація у нас пішла на два тижні раніше, тому обов’язково треба виноград попасемкувати. Прищеплювати зайві пагінці варто не біля основи, а на першому вічку, аби вони знову не виросли.

 

На ефективності обробітку препаратами, в основі яких є сірка, наголосив і знаний у районі виноградар-садівник Павло Епереші. Також Павло Олександрович ознайомив із новітнім методом догляду за виноградниками італійців, які на початку одного ряду садять кущ троянди, яка є своєрідним індикатором захворюваності, адже саме її хвороба вражає першою.

 

На жаль, на запрошення товариства ім. Я. Капістрана відгукнулося близько десяти виноградарів, хоча очікували набагато більше, позаяк виноградівські виноградники розташовані в так званій «зоні ризику» і кваліфікована допомога навряд чи комусь завадить. Бо скільки б років ми не плекали тендітну лозу, погода все ж вносить свої корективи і треба бути готовим до тих сюрпризів, які вона готує виноградарям-виноробам.  

Джерело:vynohradiv.info

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.