Школи Закарпаття отримають широкосмуговий доступ до Інтернету

  • 09.01.2014, 09:35,
  • ІТ
  • 0

В останній тиждень минулого року в Києві відбулося оголошення переможців конкурсу, мета якого – відбір загальноосвітніх навчальних закладів для участі в ІІ етапі Національного проекту «Відкритий світ».

 

Нагадаємо, що «Відкритий світ» – це проект, який створює єдиний навчально-інформаційний online- простір для учнів, учителів та батьків зі всієї України за допомогою запуску освітнього порталу. Кожен учасник матиме постійний та швидкий доступ до нього.

Мета проекту – подолання освітньої нерівності, створення умов для рівного доступу до якісної освіти й забезпечення найвищого стандарту освіти в кожному куточку України.

Національний проект «Відкритий світ» співпрацює з провідними міжнародними ІТ-компаніями: Microsoft, Cisco, Intel, Epson, Trunity та українськими інтеграторами: «Енглер», «БМС-техно», «Сітронікс», «Сервіс Української спілки інвалідів». У нашому краї цю роботу вдало координує Закарпатський регіональний центр з інвестицій та розвитку спільно з департаментом освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської облдержадміністрації.

На сьогодні в рамках успішної реалізації першого етапу проекту цифрове обладнання та широко­смуговий доступ до Інтернету вже встановлено в 54 школах по всій території України, у тому числі в двох навчальних закладах Закарпаття – загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів №6 імені Василя Ґренджі-Донського управління освіти Ужгородської міської ради та Воловецькій загально­освітній школі І–ІІІ ступенів.

Зокрема 3 червня 2013 року в­­ ЗОШ І–ІІІ ступенів №6 імені Василя Ґренджі-Донського відбувся перший відкритий урок у школах України з нагоди успішного завершення першого етапу проекту. Участь у ньому взяли голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Ледида, керівник Національного проекту «Відкритий світ» Руслан Свірський, директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Маріанна Кляп, представники засобів масової інформації, громадськості.

У жовтні відбулася презентація-оголошення ІІ етапу Національного проекту. До участі в конкурсі долучилися понад чотири тисячі навчальних закладів. Це означає, що Національний проект охопив майже мільйон українців. Учителі, школярі та їхні родини стали активними учасниками відбіркового туру, а це близько 230 тисяч учнів загальноосвітніх навчальних закладів, 460 тисяч батьків та 18 тисяч педагогів.

Активність учасників конкурсу демонструє необхідність якісних змін в українській освіті й водночас готовність наших освітян ці зміни прийняти. Особливо відрадно, що цю хвилю власним ентузіазмом підтримали учні й створили понад 1800 роликів, які були надіслані організаторам разом із конкурсними заявками.

Керівник Національного проекту «Відкритий світ» Руслан Свірський зауважив, що майже 40% усіх заявок подали навчальні заклади з сільської місцевості. Таким чином, мета проекту щодо створення рівних освітніх можливостей для дітей із будь-яких куточків України знаходить своє практичне втілення.

Упродовж останнього місяця команда «Відкритого світу» працювала в надзвичайно напруженому режимі. Оброблено майже 6 тисяч листів і неймовірну кількість запитів, що надійшли електрон­ною поштою. Однак лише 1301 школа змогла документально продемонструвати відповідність критеріям конкурсу.

Про умови участі в конкурсному відборі та критерії оцінювання учасників свого часу всіх зацікавлених поінформували додатково на сайті Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації. Навчальні заклади Закарпатської області досить активно долучилися до участі в конкурсі, й наразі за його підсумками участь у реалізації ІІ етапу Національного проекту «Відкритий світ» на теренах краю братимуть 33 загальноосвітні навчальні заклади з різних районів та міст. Із детальним переліком шкіл, які візьмуть участь у реалізації ІІ етапу, можна ознайомитися на офіційній сторінці Національного проекту «Відкритий світ»: http://form.educom.ua/.

Таким чином за результатами цього етапу ще майже 2000 шкіл стануть учасниками проекту й отримають сучасне навчальне обладнання та доступ до єдиного освітнього порталу. До кінця 2015 року заплановано, що партнерами «Відкритого світу» стануть усі школи України.

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.