“Ужгородський досвід” Microsoft застосовує по всій Україні

  • 05.02.2013, 13:46,
  • ІТ
  • 0

 Після нещодавньої перемоги в суді проти комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Ужгород», юридичний представник Microsoft подав ще 12 позовів в українські господарські суди. Раніше суд зобов’язав ужгородський аеропорт виплатити Microsoft 66 тис. гривень компенсації. Сьогодні загальна сума позовів, які розглядаються судами, зросла до 1 млн. гривень. 

Більшість компаній, проти яких порушено справи, знаходяться у Дніпропетровській області, серед них такі компанії як «Дніпромотор», «Укрбудпроект ЛТД», «Агропроменерго» та інші.

 

За словами партнера юридичної фірми «Лексфор» Владислава Шаповала, нещодавні зміни в судовій практиці дали правовласникам більше можливостей для захисту своєї інтелектуальної власності. «Тепер правовласник має реальну можливість стягнути компенсацію за незаконне використання програмного забезпечення незалежно від того, чи придбав користувач у подальшому ліцензійні продукти. Для задоволення позову достатньо надати суду належні докази факту порушення авторських прав, наприклад, результати перевірки правоохоронних органів. При цьому доводити розмір завданої шкоди немає необхідності. В результаті правопорушники можуть бути оштрафовані, та їм доведеться заплатити суми в десятки разів більші за вартість ліцензій», – зазначає він.

 

«Ми спостерігаємо позитивну тенденцію до поступової легалізації великих підприємств в Україні. На жаль, цього не можна сказати про малий та середній бізнес. Більшість таких компаній не замислюються над тим, із якими ризиками вони зіштовхуються, використовуючи неліцензійне ПЗ, – підкреслює Юрій Омельченко, керівник департаменту із захисту інтелектуальної власності компанії «Майкрософт Україна». – Піратські програми можуть бути більш уразливими для шкідливих програм, що в результаті може привести до втрати конфіденційної інформації або крадіжки даних, а також до значних фінансових витрат на відновлення працездатності систем. Крім того, судові процеси, пов’язані з використанням піратських програм, ведуть до втрати довіри партнерів і клієнтів».

 

За даними дослідження Harrison Group, у компаній, що використовують нелегальне ПЗ, на 73% більше шансів втратити цінну інформацію і на 43% вища ймовірність зіштовхнутися з критичними перебоями в роботі комп’ютерних систем, ніж у тих, що використовують ліцензійні програми.

 

Нагадаємо, що в жовтні 2012 року господарський суд Закарпатської області зобов’язав комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Ужгород» виплатити корпорації Microsoft компенсацію за використання неліцензійного програмного забезпечення у розмірі 66 тис. гривень. Це перша справа проти комунального підприємства, рішення в якому прийнято господарським судом на користь Microsoft.

 

Всього у 2012 році судами України щодо порушників авторських прав корпорації Microsoft було винесено 27 обвинувальних вироків. У більшості випадків в якості основної міри покарання суди застосовували штраф у розмірі від 3400 грн. до 34 000 грн. або позбавлення волі від 1 до 3 років умовно, а в якості додаткової міри – конфіскацію з подальшим знищенням всіх матеріальних носіїв контрафактних програм. Посадові особи підприємств також ризикують кріслом – для них закон передбачає покарання у вигляді позбавлення права займати певні посади на строк до трьох років.

 

Тетяна Плешивцева, PR-менеджер компанії «Майкрософт Україна»

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.