Активізовано протидію кримінально караній корупції і хабарництву

Прокуратурою області, спільно з іншими правоохоронними органами, вжито ряд організаційно-практичних заходів, спрямованих на забезпечення виконання антикорупційного законодавства. Колегією прокуратури Закарпатської області питання протидії корупції визначено одним із головних пріоритетів прокурорсько-слідчої діяльності на 2013 рік.

 

Завдяки вжитим заходам активізовано протидію кримінально караній корупції і хабарництву.

Правоохоронними органами області внесено до ЄРДР відомості про 66 кримінальних правопорушень, з яких у 23 прийнято рішення про закриття кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення.

В порядку ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні корупційних злочинів затримано 29 осіб, з огляду на тяжкість вчинених кримінальних правопорушень (ч. 3 та ч. 4 ст.368 КК України - одержання неправомірної вигоди) стосовно 21 особи до суду вносилися клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, за результатом їх розгляду стосовно 12 осіб обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру застави на загальну суму маже півмільйона гривень. Поряд цим, судами області щодо 14 осіб застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, до 6 – особисте зобов’язання, до 3 грошову заставу на загальну суму 70 940 грн., від займаних посад відсторонено 23 підозрюваних, 10 - звільнені з роботи.

До суду з початку року передано 30 обвинувальних актів у 30 кримінальних провадженнях стосовно 32 осіб, у тому числі 9 - з угодами про визнання винуватості. У закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитки на суму 17 902 грн., з яких майже 10500 грн. - відшкодовані, пред’явлено позовів в інтересах держави на суму 5227 грн. З початку року судом розглянуто 11 кримінальних проваджень стосовно 11 осіб.

Правоохоронними органами області до ЄРДР внесено відомості про 6 кримінальних корупційних правопорушень вчинених керівниками органів державної влади та місцевого самоврядування - усі за ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Правоохоронними органами області вживаються також і адміністративно-правові заходи щодо протидії корупції.

Спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції у 2013 році вже складено 10 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень відносно працівників органів державної влади (5 працівників лісової галузі, 2 – санепідемстанції, 2 – управління соціального захисту, 1 - держенергонагляду).

За результатами судового розгляду 8 осіб вже притягнуто до відповідальності у вигляді штрафів, один протокол закрито за малозначністю та один знаходиться на розгляді у суді. З 8 осіб притягнутих до відповідальності 7- звільнено із займаних посад, зокрема: 4 – за власним бажанням та 3- у зв’язку з притягненням до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення.

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.