Закарпатські далекобійники уже 10 днів під арештом в Казахстані

Жителька Ужгорода Аліна на 9-му місяці вагітності. Дуже хвилюється, адже її чоловік Юрій – серед дальнобійників, яких затримали в Казахстані.

 

-          Ми тримаємо зв’язок через інтернет і телефоном. Через 2-3 тижні мають бути пологи, а чоловіка затримали у чужій країні і ніхто не може допомогти, - розповідає Аліна.

 

 

 

Далекобійники з Ужгорода, Іршавського та Свалявського районів перевозили устаткування для виноробного заводу у Казахстані. 19-го липня закарпатців затримала тамтешня транспортна поліція.

 

-          Нас зупиняли з метою перевірки, чи не фальшиві 2-сторонні договори і відправили тимчасово на штраф майданчик. З документами все гаразд. Мови про 3-сторонні договори взагалі не було тоді, - пояснює через телефонний зв’язок дальнобійник Юрій. – Пройшло кілька днів і нам висунули претензії щодо відсутності 3-сторонніх договорів, яких ми і не можемо мати.  У нас вантажівки стандарту Євро-2, для яких такі документи уже 1,5-2 роки не передбачені.

 

Досвідчені далекобійники уже бували у Казахстані, проте в таку халепу потрапили вперше. Люди звернулися в українське консульство, яке проте уже тиждень нічого не може вдіяти. Замовник вантажу також намагався втрутитися у вирішення проблеми, проте й він безсилий. Біда у різному трактуванні закону, пояснюють закарпатці, і не бачать виходу з тупикової ситуації.

 

-          Уся надія на ЗМІ. У нас закінчуються гроші, а стоянка платна – 45 доларів/добу. Поруч є значно дешевша, але нас туди не пускають.

 

 

Людям приносять воду у пластикових каністрах. Так і миються, купують і готують собі харчі поміж каміонами. Надворі спека під 40 градусів за Цельсієм.

 

-          Ми уже 10-ий день тут. Грошей вистачить ще днів на три, далі не знаємо, що буде. Дуже сподіваємось на українське консульство. Адже навіщо воно потрібне, якщо не зможе допомогти громадянам своєї країни? - звертаються далекобійники.

 

 

 

"Пріоритетним напрямом роботи Департаменту консульської служби МЗС України є консульське забезпечення захисту прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб  України за кордоном» - такий текст розміщений на офіційній веб-сторінці Посольства України в Республіці Казахстан. 

Джерело:goloskarpat.info

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.