На Закарпатті через порушення технологічного процесу пішов з житття лісоруб

За інформацією голови комісії спеціального розслідування, головного державного інспектора теруправління Держгірпромнагляду у Закарпатській області Степана Пенцка, події того фатального дня розгорталися наступним чином.

 

О 08.00 після інструктажу в лісництві майстер лісу разом з лісорубом VI  розряду та трактористом виїхали на лісосіку головного користування. Отримавши на місці завдання, працівники розпочали лісосічні роботи. Поки тракторист оглядав трелювальний транспорт, лісоруб, не підготувавши належним чином робоче місце (підріст не було прибрано,  місце захаращено гілками від попередньо зрубаного дерева, відхідні доріжки не підготовлені) та не оцінивши  небезпеку, яку несли односторонній розвиток крони, перезрілість товстомірного дерева, взявся до валки чергового дерева.  Лісоруб, не наклавши на стовбур бандаж, що мав би запобігти можливому розколюванню (розщепленню) стовбура, зробив підпилок та приступив до спилювання. Пропил стовбура сягнув  глибини 54 сантиметра, коли внаслідок одностороннього розвитку крони та прогнилої ядрової частини стався раптовий розкол (розщеплення) відземкової частини стовбура і валка дерева стала некерованою. Внаслідок захаращеності робочого місця лісоруб не встиг дістатися безпечного місця і був травмований. 

 

Потерпілого негайно доставили на верхній склад, звідки автомобіль «швидкої» допомоги забрав його у лікарню. На жаль, дорогою у медичний  заклад лісоруб помер...  Згідно з висновком судмедекспертизи, смерть чоловіка «наступила внаслідок закритої тупої травми грудної клітки, яка супроводжувалася множинними переломами ребер з розривом аорти, селезінки, які супроводжувалися масивною внутрішньою кровотечею. Шоком». Під час судово-токсилогічного дослідження крові Юрія Д. алкоголю не виявлено.

 

Серед головних причин нещасного випадку, який визнано пов’язаним з виробництвом, комісія назвала порушення технологічного процесу (ігнорування потерпілим ряду пунктів Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості); невиконання своїх посадових обов’язків головним лісничим і майстром лісу ДП «В.Березнянське ЛГ»; недосконалість функціонування системи управління охороною праці на підприємстві, відповідальність за яку покладається особисто на першого керівника.

 

У загиблого залишилася дружина та 11-річний син


Джерело: Держгірпромнагляді в Закарпатській області

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.