За втручання закарпатських прокурорів поновлюються майнові права дітей

На усунення виявлених порушень прокурорами торік внесено 38 документів прокурорського реагування, розпочате кримінальне провадження, ініційовано питання про притягнення до відповідальності 30 посадових осіб, вжито заходів щодо виплати на користь дітей понад 100 тис. грн. Крім того, органами прокуратури області впродовж минулого року заявлено 8 позовних заяв на захист житлових та майнових прав неповнолітніх, які всі задоволені.

Зокрема, прокурорськими перевірками в закладах, де утримуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, були встановлені порушення їх соціальних, майнових та житлових прав.

Так, прокуратура виявила, що у коледжі, де навчається п’ятеро дітей вказаної категорії своєчасно час не виплачена щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох місячних стипендій. Аналогічна ситуація із склалася і у Міжгірському ПТЛ, де 13 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, не виплачували така допомога.

І лише після втручання прокурора Міжгірського району, котрий вніс відповідне подання директорам Міжгірського медичного коледжу та Міжгірському ПТЛ - на користь дітей пільгової категорії відшкодовано 5 тис. грн.

Берегівський міжрайонний прокурор виявив порушення у Берегівському медичному коледжі та Берегівському професійному ліцеї сфери послуг. Там 26-м дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, незаконно стягнули з стипендій профспілкові внески, як і учням Берегівського професійного ліцею сфери послуг та студентам Берегівського медичного коледжу.

Загальна сума безпідставно нарахованих внесків у Берегівському медичному коледжі становила майже 12 тис.грн., а в Берегівському професійному ліцеї сфери послуг – майже 8 тис.грн. Після внесення прокурором подання майнові права неповнолітніх поновлені.

 

Проведеними прокурорськими перевірками були виявлені факти несвоєчасного вжиття органами виконавчої влади та місцевого самоврядування заходів щодо захисту майнових та житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Нерідко права дітей поновлюються тільки після втручання органів прокуратури.

Так, прокурор Рахівського району у грудні місяці поточного року звернувся до суду з позовною заявою в інтересах дитини-сироти В. про визнання незаконної постанови державного нотаріуса про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом. Втім, даний факт тривалий час залишався поза увагою служби у справах дітей райдержадміністрації та органу місцевого самоврядування.

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.