Бойца "Правого сектора" Закарпатье пытали в заключении - заключение омбудсмена (ФОТО)

 

Напередодні першого суду по суті у так званій "мукачівській справі" (мова про стрілянину у Мукачеві 11 липня 2015 року) уповноважений у захисту прав людини визнав катування стосовно одного із затриманих у цьому провадженні.

 

Мова про фронтовика-добровольця, бійця ДУК "Правий сектор" Володимира Бурчу, який мав серйозне поранення в ногу. Нарешті отримано висновок омбудсмена, і в ньому констатовано: мало місце ненадання належної медичної допомоги ув’язненому, що є не просто кричущим порушенням прав людини, а, відповідно до практики Європейського суду, – прирівнюється до катування.

Про висновок уповноваженого повідомила голова Комітету визволення політв’язнів Тетяна Близнюк.

От що правозахисниця зазначає:

 

"Отже, завтра зранку суд по "мукачівським партизанам". А я ось сьогодні отримала відповідь омбудсмена по одному з них.

 

Йдеться про пораненого минулого літа в ногу Володю Бурчу.

 

Нагадую, вісім місяців в Ужгородській обласній лікарні рятували ногу добровольця, спортсмена Володимира Бурчі після закарпатського інциденту минулого року. В лютому його раптом перевезли в Київське СІЗО, де меддопомога йому не надавалася взагалі, скільки б він не звертався.

 

В травні громада, бачачи в судах жахливий стан справ з ногою Бурчі, почала бити на сполох. Ігор Мосійчук з цього приводу звернувся до Валерії Лутковської, уповноваженого ВР з прав людини.

 

Після цього Бурчу було оглянуто медиками, знято наскрізь проржавілий апарат Ілізарова. Але пізніше Володимира перевезли до Закарпатського СІЗО.

 

В. Лутковська повідомляє, що і там його відвідував регіональний представник омбудсмена.

 

Але. Вона зазначає у відповіді, що по-перше, встановлено, що "під час перебування Бурчі В.В. у Київському слідчому ізоляторі йому не проводилися будь-які медичні заходи щодо лікування пораненої ноги".

По-друге, в листі зазначено, що і зараз, в Закарпатті, "З'ясовано, що рекомендації щодо проведення необхідних обстежень та лікування Бурчі В.В. в зазначеній установі не виконуються".

 

Омбудсмен вимагає від Закарпатської пенітенціарки термінового проведення лікування.

Провадження у даній справі триває."

 

Тепер наступне слово за юристами - як захисниками підозрюваного, так і, віримо, справедливим і гуманним судом. До речі, наступне судове засідання - вже по суті справи - заплановане на пятницю, 15 липня - Мукачівський міськрайонний суд (вул.Толстого, 13), початок об 11.00.

 

 

 


Анонс Закарпатья

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.