Обшуки в Закарпатській митниці - розкрито хабарницьку схему на кордонах (ФОТО)

22 серпня, «на гарячому», під час отримання чергового траншу хабаря в сумі 20 тисяч гривень у центрі м.Виноградів було затримано головного інспектора Закарпатської митниці С.Буря. Останньому буде оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст.368 КК України.
Про це повідомляють джерела в правоохоронних органах.
Крім цього, в ході реалізації, спільно із слідчими підрозділами ГУ НП у Львівській, Вінницькій, м.Київ, ГСУ НПУ та оперативниками УЗЕ у Вінницькій області та УЗЕ у м.Київ проводиться 16 санкціонованих обшуків за місцем брокерської контори «Брокбуд» (Ужгород), місцями роботи та проживання працівників та керівників Закарпатської митниці ДФС. В ході обшуків, які тривають і тепер, виявлено та вилучено більше 1 мільйона гривень (у валюті євро, долари та гривні), комп’ютерне обладнання, чорнові записи, флеш-накопичувачі, документацію, що підтверджує злочинну діяльність фігурантів справи.

Як стверджують джерела, у цьому контексті співробітниками Управління захисту економіки в Закарпатській області Департаменту захисту економіки НП України спільно із працівниками Департаменту захисту економіки НП України, слідчим відділом з розслідування особливо тяжких злочинів Головного слідчого Управління НП України, за процесуального керівництва Генеральної прокуратури України в рамках кримінального провадження від 2 вересня 2017 року, за ч.3 ст.368 КК України (одержання хабара) задокументовано злочинну діяльність керівництва Закарпатської митниці ДФС.

Йдеться, начебто, про організацію схеми по вимаганню та отриманню хабарів працівниками пунктів пропуску «Лужанка» та «Неветлемфолу» Закарпатської митниці ДФС від фізичних та юридичних осіб за безперешкодне переправлення тютюнових виробів до Румунії і Угорщини та ввезення товарів країн ЄС та Китаю без розмитнення на територію України.

За період 2018 року проведеним повним комплексом негласних слідчих (розшукових) дій (НСРД) задокументовано більше 15 фактів вимагання та отримання хабарів на суму понад 100 тисяч гривень головними державними інспекторами пункту пропуску «Неветлемфолу» за безперешкодне переправлення тютюнових виробів мешканцями Закарпатської області до Румунії. У кінці кожної зміни працівники посту передавали начальникам змін вказаного посту список транспортних засобів, які перевезли тютюнові вироби до Румунії, та суми хабарів, начальники змін вказаний список та гроші передавали тодішньому начальнику пункту пропуску (чоловік депутата Закарпатської облради від БПП), який щоденно розподіляв кошти між собою, працівниками пункту пропуску та керівництвом митниці. Схема діяла в період з січня по травень 2018 року, коли вказану особу за переправку тютюнових виробів у великогабаритних автомобілях до Румунії було звільнено.

Із травня 2018 року корупційну схему очолила та продовжила інша особа, яка до того працювала начальником зміни вказаного пункту пропуску.

Крім цього, проведеним повним комплексом НСРД, в період 2018 року задокументовано злочинну діяльність заступника начальника митного посту «Лужанка» (тепер переведений на МП «Ужгород»), який спільно із начальниками змін організував у пункті пропуску «Лужанка» злочинну схему з переправлення товарів країн Європейського союзу та Китаю до України без декларування та розмитнення. Начальники змін пункту пропуску «Лужанка» за переправку товарів отримували грошові кошти від фізичних та юридичних осіб та передавали грошові кошти вказаній особі в офісному приміщенні брокерської контори «Брокбуд» (Ужгород, вул.Швабська). Вказана особа розподіляла отримані кошти між начальниками змін та керівництвом.

Вказаний заступник начальника митного посту «Лужанка», не відвідуючи митний пост «Лужанка», на якому працював, фактично в робочий час керував в Ужгороді брокерською конторою «Брокбуд», де повним комплексом НСРД задокументовано розподіл злочинних коштів за розмитнення товарів по підроблених інвойсах, за заниженими цінами, або розмитнення фактично 20 відсотків товару із загальної партії, деякі грузи в митні пункти (внутрянки) взагалі не заїжджали, а оформлення проходило без транспортних засобів та грузів. Розподіл коштів від працівників митниці до її керівництва він нотував у ноутбуку.

Щойно цю інформацію в короткому інформаційному повідомленні з відповідними світлинами офіційно підтвердив Департамент захисту економіки.
 


Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.