Чергова орбано - путінська провокація щодо Закарпаття

У суботу, 25 січня, у селі Геча на Берегівщині відбувся вже традиційний XII Міжнародний фестиваль-конкурс різників-гентешів «Діснотор», у якому взяли участь 15 команд із Сербії, Румунії, Угорщини та України. Організатором заходу традиційно виступило Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ, KMKSZ)

 На урочистому відкритті фестивалю були присутні представники влади, серед них і тимчасово виконуючий обов’язки голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко, закордонні гості, учасники фестивалю.
На захід традиційно запросили і угорських високопосадовців. Крім консула Консульства Угорщини у Берегові Матяша Сіладі, свято відвідав і заступник голови Саболч-Сатмар-Березької обласної  ради Ендре Борочі.
Але, за інформацією відвідувачів фестивалю, організація заходу була розкритикована гостями і туристами, які були присутні на фестивалі, адже  голова Гечі Андрій Мештер право відкриття та першого вітального слова надав саме Ендре Борочі, а не тому, хто уособлює на українському Закарпатті державну владу, як традиційно відбувається на такого роду святкуваннях.
Знехтували організатори заходу й присутністю на фестивалі-конкурсі україномовних жителів регіону та туристів, виголошуючи промови угорською мовою без відповідного перекладу на українську, що ускладнювало розуміння того, що відбувається, та викликало негативну реакцію серед запрошених і гостей, адже загальна кількість осіб, що відвідала «Діснотор», сягала 2 000 осіб.
Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, у 90-х роках угорські законодавці перейменували область Саболч-Сатмар на Саболч-Сатмар-Берег, в такий спосіб «приєднавши» до неї землі колишнього комітату Берег, які нині є виключно територією України. Наміри щодо такого топонімічного ревізіонізму Угорщина виношувала ще з кінця 80-х, однак реалізувати змогла після розпаду СРСР, в період становлення незалежної України.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.