Нарколабараторію на Закарпатті створили за кошти офіційного Будапешта

30 вересня 2021 року у прикордонному селі Ботар правоохоронці виявили дві підземні нарколабораторії з марихуаною. На території фермерського господарства вони знайшли люк до таємного сховку, який був розташований у хліві. Про це пише Мадяр Інфо.
Місцевим наркобароном виявився такий собі Кевер Жолт Шандорович – близький товариш сина голови Берегівської районної ради Карла Резеша. Під землею «фермер» викопав та облаштував дві кімнати для вирощування наркотиків.
Правоохоронці оцінили вартість марихуани – а це 684 стебла коноплі – у майже 5 мільйонів гривень.
Крім того, варто звернути увагу на технічне оснащення, яке обслуговувало ферму.
Йдеться про дороговартісну систему крапельного поливу, котли, кондиціонери та витяжки.
Серед іншого – пристрої, що збагачують теплицю киснем, датчики вимірювання рівнів світла, тепла й вологи та навіть пристрої, які вимірюють кислотність ґрунту.
Згідно з отриманими документами, згадувану техніку для свого «фермерського господарства» злочинець отримав завдяки схемі з освоєнням коштів «Центру економічного розвитку Еґан Еде», який фінансується урядом Угорщини та контролюється на Закарпатті партією “КМКС”.
 Заяву на отримання коштів для розвитку власного бізнесу до угорського фонду направила мати Кевер Жолта – Турдо (дівоче прізвище) Сільвія Іштванівна ще в 2018 році.

Як син, так і мати прописані за однією адресою у селі Фертешолмаш, в будинку по вулиці Молодіжній, 1.
У комерційному обґрунтуванні заявки на фінансову допомогу жінка попросила кошти на придбання техніки для ведення сільського господарства (парниковий каркас, плівку «Генегар», котел змішаного опалення «Buderus» та циркуляційний насос Grundfos, які саме використовувалися для обслуговування нарколабораторії).
Сума кошторису в заявці жінки склала 407 526 грн з ПДВ.Як син, так і мати прописані за однією адресою у селі Фертешолмаш, в будинку по вулиці Молодіжній, 1.
У комерційному обґрунтуванні заявки на фінансову допомогу жінка попросила кошти на придбання техніки для ведення сільського господарства (парниковий каркас, плівку «Генегар», котел змішаного опалення «Buderus» та циркуляційний насос Grundfos, які саме використовувалися для обслуговування нарколабораторії).
Сума кошторису в заявці жінки склала 407 526 грн з ПДВ.

Для того, щоб договір з фондом активізувався, людині потрібно засвідчити, що вона перерахувала на купівлю товару авансовий платіж щонайменше 20% від суми, відтак угорці забезпечують решту 80%.

19 червня 2018 року Турдо Сільвія зробила відповідну операцію з перерахування 83 000 гривень.

Того ж місяця у Берегові з жінкою було підписано договір про фінансування її підприємницької діяльності Благодійним фондом Еґана Еде на решту суми – 2 мільйони 874 тисяч 379 форинтів, що на той час склало 296 тисяч 262 гривені 24 копійки.
Це підтверджує також офіційний сайт угорського Фонду – https://eganede.com/mezogazdasag-eredmenyek-2017-2.pdf
Згадувана сума коштів надійшла жінці 6 вересня 2018 року на її рахунок у відділенні «УкрГазБанку».

Згідно з довідкою виконавчого комітету Великопаладської сільської ради, Турдо Сільвія займається виробництвом сільськогосподарської продукції та разом з членами сім’ї має у володінні земельні ділянки площею 0.96 га та 2.34 га.


Програма економічного розвитку Еґана Еде була започаткована у 2016 році Угорщиною та Товариством угорської культури Закарпаття (KMKSZ).
Наразі загалом понад 16 600 заявників отримали фінансування на загальну суму понад 4 мільйона євро.


Контроль за діяльністю угорського благодійного фонду на Закарпатті здійснюють представники політичної партії “КМКС”, яку очолює підозрюваний українським слідством Василь Брензович.
«Справа Брензовича» набула гучного розголосу наприкінці минулого року, коли 30 листопада СБУ провела обшуки в будинку закарпатського політика, який також очолює Партію угорців України – «КМКС».
Слідство щодо Брензовича ведеться на предмет можливого втручання у внутрішні справи України і заподіяння шкоди державній безпеці України.
З моменту обшуків підозрюваний знаходиться в Будапешті та не повертається до України.
За кошти угорського фонду місцева партія “КМКС” також фінансує передвиборчу кампанію та отримує високі результати на виборах до місцевих та обласної рад.
Як виявилося в світлі останніх подій, кошти з фонду Еґана Еде були також використані для будівництва та обслуговування наркотичної лабораторії.
Серед іншого, угорські гроші спрямовують на виготовлення друкованих матеріалів, які пропагандують «Велику Угорщину» – йдеться про територіальні межі країни до підписання Тріанонського договору, до складу якої входила частина Закарпатської області.
За діяльність фонду у Берегівському районі, де відбулася спецоперація силовиків, відповідає чинний голова районної ради від “КМКС” Карло Резеш.
Свого часу Резеш також отримав з угорського фонду сотні тисяч доларів на вирощування лохини.
Чиновник також є громадянином Угорщини, про що неодноразово писали Всеукраїнські ЗМІ.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.