Корупція в ТЦК Хустського району (ВІДЕО)

Людей масово “пакують”, щоб вони потiм згодилися “вирiшити питання”. Iснує своєрiдний прайс – вiдстрочка коштує вiд 1000 доларiв, невручення повiстки – 100, списання з вiйськового облiку – вiд 8 до 10 тисяч доларiв i бiльше. Питання вирішує Ігор Жуков, керівник Другого відділу Хустського РТЦК СП. Колега Василя Зубатова, любителя радянщини з футболками СРСР, який досі очолює Хустський РТЦК СП.
Згідно з матеріалами журналістського розслідування, такі безчинства відбуваються у другому відділі Хустського РТЦК СП, що базується у селищі Міжгір’я Хустського району.

Приклади поборів з боку військкома на анонімній основі з’ясувала знімальна група журналістів, яка прибула на Закарпаття після резонансних публікацій про працівників Хустського РТЦК СП . щоб з’ясувати як вiйськовозобов’язанi чоловiки перетинають кордони та хто наживається на примусовiй мобiлiзацiї у регiонi.

Один iз анонiмних спiврозмовникiв журналiстiв, з яким вони зустрiлися у нiчному лiсi пiд Ужгородом, розповiв як на Закарпаттi працюють схеми переправлення через кордон та ухилення вiд вiйськової служби. Схем, виявилося бiльше, нiж пальцiв на руках, каже журналiст.
“Там, де ми з вами знаходимося (ред. – на Закарпаттi), – дуже специфiчний регiон, дуже специфiчна структура, де грошi вирiшують все. Головне знати скiльки i кому давати”, – каже чоловiк, який назвався Сергiєм.
Є варiант за допомогою провiдникiв перейти кордон через лiс у селах, що знаходяться за декiлька кiлометрiв вiд кордону. Але цей варiант досить небезпечний, оскiльки є шанс натрапити на прикордонникiв i бути затриманим.
Бiльш безпечним варiантом було названо звернення до так званих “посередникiв”, якi в свою чергу мають доступ до посадовцiв. I це – найпопулярнiша схема. Встановити обмеження придатностi до вiйськової служби, iнвалiднiсть, отримати дозвiл на виїзд за кордон – такi питання вирiшуються через вiйськкомат або прикордонникiв. Вартiсть “послуг” починається вiд трьох тисяч доларiв i залежить вiд кiлькостi посередникiв у схемi.
Цей же самий спiврозмовник також розповiв, що на Закарпаттi iснує безлiч схем так званого “обiлечування” призовникiв. Є багато випадкiв незаконного затримання чоловiкiв працiвниками ТЦК.
З цього приводу журналiсти завiтали також до Мiжгiр’я, де було зафiксовано на вiдео, як чоловiкiв силою тягнуть до вiйськкомату. У мiсцевих паблiках люди просять покласти край свавiллю очiльника районного ТЦК та розповiдають, що вiд початку вiйни вiн зажив неабияких статкiв.
Перший же зустрiчний перехожий у Мiжгiр’ї розповiв, що за 1300 доларiв можна отримати вiдстрочку на пiв року. За двi доби у мiстi журналiсти чимало дiзналися про мiсцевого вiйськкома та правила, якi вiн встановив разом зi своїми спiльниками.
Є так би мовити “законний” варiант, коли працiвники полiцiї вручають повiстку, але дуже часто людей просять пройти у примiщення РТЦК “для перевiрки облiкових даних”.
I навiть без повiстки, без нiчого, якщо людина не погоджується йти – до неї застосовується сила. Якщо питання набуло розголосу, то заднiм числом виписується повiдомлення про ухилення на полiцiю, що були пiдстави доставити примусово”, – каже iнший мешканець Мiжгiр’я.
Людей масово “пакують”, щоб вони потiм згодилися “вирiшити питання”. Iснує своєрiдний прайс – вiдстрочка коштує вiд 1000 доларiв, невручення повiстки – 100, списання з вiйськового облiку – вiд 8 до 10 тисяч доларiв i бiльше.
“Воєнкоми зараз першi люди в областi, до яких звертаються всi за вирiшенням певних мобiлiзацiйних питань – вiд класичної схеми “бронi” за грошi до працевлаштування у вiйськкомат (вiд 10 тисяч доларiв в залежностi вiд посади)”.
Мiсцевi жителi кажуть, що чоловiки навiть бояться з’являтися в центрi мiста, щоб не потрапити на очi працiвникам ТЦК.
Вони ж показали будинок, який побудував собi вiйськком, пропрацювавши кiлька рокiв. I розказали про ще один, куплений на пiдставних осiб, та дiлянку на Перечинщинi, яку вiн купив на iм’я сестри.
На подiбнi iсторiї важливо реагувати – правоохоронцi мають ретельно перевiряти вiйськкомiв, походження їх маєткiв та машин, а люди мають не боятися звертатись у випадках свавiлля до полiцiї, або принаймнi журналiстiв.
Водночас просимо відповідні органи відреагувати на публікації стосовно обох керівників Хустського РТЦК СП: Василя Зубатова та Ігора Жукова та перевірити їхні політичні уподобання та майнові успіхи з початку війни в Україні.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 1
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.