Підпали автмоболів чиновників та правоохоронців стають тендецією на Закарпатті

 Тільки за минулий рік в області було спалено близько 20 автомобілів високопоставлених осіб. Нахабство і безкарність злочинців вражають, а міліція безсила перед паліями. 

Підпали автомобілів поступово перетворюються на найпоширеніший спосіб неформального з'ясування стосунків у Закарпатті . Спалюють машини підприємців, чиновників, журналістів і навіть правоохоронців, причому з вищої керівної ланки. У більшості випадків міліція безсила перед паліями.

 

ZN.UA вдалося отримати статистику підпалів за останні три роки. Цифри надані обласним управлінням МНС за станом на листопад 2012 року. Так, якщо в 2010 р. в Закарпатті було спалено всього 6 машин, то в 2011-му - 12, а в листопаді 2012-го - 15. Після цього було ще як мінімум три умисних підпалу (про них повідомляли ЗМІ), отже, до кінця минулого року в області спалено близько 20 автомобілів. Більшість з них - в Ужгороді та Мукачеві.

 

Зокрема, в ніч на 9 липня 2011 р., в місті Виноградові на приватному подвір'ї був проведений підпал 2-річного "мерседеса" прокурора Хустського району Івана Кайла. Палії по сьогоднішній день не знайдені.

 

16 жовтня 2011 в Ужгороді запалав Volkswagen-Touran екс-заступника начальника обласного УМВС Володимир Петрицюк (незадовго до цього він вийшов у відставку). Висновок експертів - навмисний підпал. Замовники і виконавці злочину не знайдені.

 

23 лютого 2012 серед білого дня поруч з приміщенням Адміністративного суду Закарпатської області підпалили ВАЗ-2109 працівника відділу по боротьбі з торгівлею людьми та кіберзлочинністю обласного УМВС Михайла Данила (див. публікацію ZN.UA " Міліцейські війни "). Прибула на місце опергрупа виявила поряд з автомобілем кинуті відра із залишками пального, а також шкіряний чохол з ключами і міліцейський жетон з печаткою для закриття сейфів. Сам Данило розцінив підпал автомобіля як помста і спробу залякування з боку відділу внутрішньої безпеки, з яким у нього тривалий конфлікт. Злочин так і не розкрито.

 

1 грудня в 3:00 ночі в Мукачеві, у дворі приватного будинку, де проживає прокурор міста Руслан Біловар (в минулому перший заступник прокурора області), невідомі облили пальним і спалили позашляховик Mersedes Benz ML-350. Сам підпал був здійснений в День працівників прокуратури, що відзначається в Україні 1 грудня. На місце негайно виїхали прокурор області, начальник УВС та слідчо-оперативна група. Розслідування злочину взяв під особистий контроль обласний прокурор, але паліїв так і не знайшли.

 

Через три тижні, в ніч на 22 грудня минулого року, в Ужгороді був спалений кросовер Hyundai Santa Fe заступника мера Ужгорода Юрія Белякова. Автомобіль стояв на проспекті під вікнами будинку, де живе Беляков. Злочинці не знайдені.

 

Правоохоронці неодноразово заявляли про необхідність боротьби з паліями, однак вжиті заходи поки не дали результатів. В кінці січня прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня заявив на координаційній нараді: "Підпали автомобілів правоохоронців, побиття суддів, адвокатів, нападу на депутатів - це виклик всій правоохоронній системі краю. І ми дамо гідну відповідь цьому ".

 

" Дзеркало тижня ", Володимир Мартин

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.