Представники з Рахівщини привітали народний ансамбль пісні і танцю «Черемош» з Ювілеєм

Запальною вокально-хореографічною композицією «Космачанка» розпочався ювілейний концерт з нагоди 50-річчя Народного ансамблю пісні і танцю «Черемош» минулого тижня у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької.

 

З усіх куточків України та з-поза її меж у цей пам’ятний для кожного учасника ансамблю день поспішали «черемошани» різних поколінь, аби поринути у спогади про студентську юність у Львові.Вразило глядачів жанрове багатство й фольклорно-етнографічне різноманіття репертуару Народного колективу «Черемош», у якому – українські народні пісні в обробках відомих композиторів та етномузикологів; вокально-хореографічні композиції «Березнянський чардаш», «Буковинські забави», «Бойківські коломийки», «Бойківські забави», «Моя Україно»; «Заключне Купало» з фольк-опери «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича; музично-хореографічні сильветки етнографічних земель України – від Закарпаття до Наддніпрянщини: танці та пісні Бойківщини, Закарпаття, Буковини, Гуцульщини; оркестрові твори відомих українських композиторів, а також Різдвяна, Великодня та Шевченківська програми.

 

Народний ансамбль пісні і танцю «Черемош» неодноразово представляв Львівський університет, Галичину й Україну під час міжнародних гастролей. Упродовж п’яти десятиліть колектив побував на багатьох континентах, популяризуючи народну пісню й танець. 1969 року ансамбль брав участь у святкуванні 25-річчя Люблінського університету імені Марії Кюрі-Склодовської. 1978 рік запам’ятався успішними виступами у Вільнюсі, Мінську, Горькому, Кишиневі, Ряшеві. 1986 рік – участь в українсько-канадському телемості «Львів-Вінніпег». 1990 рік – концерти в Польщі. 1991 року – концертна подорож до США та Канади, концерти у 18 містах. 2001 року хор ансамблю брав участь у святій Літургії в Соборі Святого Петра, яку служив Папа Римський Іван-Павло ІІ.

 

Особлива сторінка творчих досягнень «Черемошу» – участь у міжнародних фестивалях. Дух змагання стимулював до праці, а висока виконавська майстерність забезпечили ансамблю неодноразові виступи на сценах Іспанії, Франції, Словаччини, Греції, Польщі, Македонії. Запам’ятався учасникам і Віденський фестиваль «Міжнародні співи адвенту», під час якого «Черемош» вітав Президент Австрії.

 

Фундамент, на якому базується життя й успіх колективу сьогодні, – це багатолітній досвід кількох поколінь керівників ансамблю, що засвідчує кожен вихід колективу на сцену, який супроводжується бурхливими оплесками. Незламна сила переконань і високий рівень професійної майстерності сформували яскраве сузір’я наставників «Черемошу».

 

Коли дві живі річки «пісня» й «танець» зливаються в одне, – твориться освячена любов’ю музика, яка додає сили долати життєві труднощі й випробування. Вона впродовж півстоліття об’єднує серця студентів різних факультетів Університету. Понад 100 подружніх пар серед учасників колективу знайшли своє щастя, а їхні діти продовжили справу життя батьків і також стали «черемошанами».

 

З вітальним словом звернувся до святочної громади Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка (1990-2007, 2010-1013 років), Герой України, професор Іван Вакарчук: «Сердечно вітаю Вас із ювілеєм! Народний ансамбль пісні й танцю «Черемош» вписав яскраві сторінки в літопис понад 350-літньої історії Львівського університету». Іван Олександрович наголосив на тому, що колектив «гідно представляв українську пісню, танець, українську культуру в Люрді, Парижі, Нью-Йорку, Вашингтоні, Філадельфії, Монреалі, Торонто». Іван Вакарчук подякував учасникам і керівникам «Черемошу» за відвагу обстоювати й популяризувати українське мистецтво в світі, за висловлення духовного протесту проти нинішньої політики русифікації.

 

«Кожен із цих талановитих студентів і випускників Львівського університету, які гордо називають себе «черемошанами», на засадах високої моралі й українських традицій і надалі творитиме мистецький світ. З гідністю й честю передаватиме «черемошанський дух» прийдешнім поколінням», – переконаний професор.

 

Іван Олександрович побажав усім «черемошанам» та їх родинам «здоров’я, щастя, творчого успіху у возвеличенні українського слова через пісню, у вихованні всіх нас. Нехай ті Краса й Добро, які через свої виступи Ви даруєте людям, приносять славу Вам, Університету й Україні!»

 

Перший проректор Університету Василь Височанський щиро привітав «Черемош» із 50-річчям і відзначив, що «органічним доповненням навчально-виховного процесу в Університеті є діяльність мистецьких колективів». За словами Першого проректора, Народний ансамбль пісні і танцю «Черемош» є «центром студентської творчості. Усі ці молоді люди, які стоять на сцені, здобули чи здобувають освіту у Львівському університеті та займаються улюбленою справою». «Черемош» уславив Львівський університет і в Україні, і за кордоном», – наголосив Василь Степанович і побажав колективу залишатися окрасою та гордістю Університету, закликавши молодь: «Співайте, танцюйте на радість усім нам і славу alma-mater!»

 

До вітань долучилися й представники мистецьких спільнот. Голова суспільно-культурного товариства «Гуцульщина» у Львові Василь Коржук від імені «всіх гуцулів із-понад берегів Чорного Черемоша» подякував учасникам колективу за те, що «впродовж 50 років ім’я рідного Черемоша гідно зберігали, розвивали й передавали культуру, яка ще живе на його берегах і сьогодні» і вручив «Вищу відзнаку гуцулів» керівникові ансамблю, балетмейстеру Василю Піпашу.

 

«Творчою візиткою Львівського університету й Галичини» назвав «Черемош» начальник відділу культури й туризму Рахівської районної державної адміністрації Закарпатської області Володимир Шепета, відзначивши роль ансамблю в популяризації культури нашої держави та представленні України у світі як європейської країни з потужним духовним потенціалом. Від імені селищної ради Великого Бичкова Закарпатської області заступник голови Йосип Божук подякував «черемошанам» за поширення народних традицій Карпатського краю.

 

Директор культурно-мистецького центру «Культобін» Владімір Урбан з м. Кошіце (Словаччина) у вітальному слові, адресованому «черемошанам» усіх поколінь, побажав колегам значних творчих успіхів і висловив надію на підтримку співпраці творчих колективів міст Кошіце та Львова.

 

Від імені Народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Веснянка» імені Володимира Нероденка Київського національного університету імені Тараса Шевченка привітала колег керівник ансамблю Ярослава Нероденко, зауваживши, що «черемошани» в залі і на сцені – єдині». Гостя також поділилася щемливими спогадами про перший візит «Веснянки» до Львівського університету та зародження ідеї створення «Черемошу».

 

З побажаннями натхнення, радості й бурхливих оплесків звернулися до «черемошан» і представники ансамблю народного танцю «Вихиляс» Запорізького Центру дитячої та юнацької творчості.

 

Керівники народних мистецьких колективів Львівського університету Оксана Мельничук, Романна Бурко, Зиновія Сичак та Віталій Чмир привітали «дорогих побратимів у місії духовного розвитку студентства ЛНУ ім. Івана Франка» з ювілеєм.

 

Із завершальним словом виступив керівник Народного ансамблю пісні і танцю «Черемош», балетмейстер Василь Піпаш, який адресував слова вдячності ректорату Університету, «молодим людям, які брали участь у дійстві», учасникам колективу всіх років, а також тим, хто долучився до організації святкувань і своїми ініціативами й підтримкою допомагає ансамблю.

 

Завершилися ювілейні урочистості багатоголосим звучанням гімну «Черемошу» «Ой верше мій, верше» у Львівській опері.

 

Прес-центр Львівського національного

 

університету імені Івана Франка

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.