«Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939»

У Львові відбулася сесія «Зцілення ран минулого», під час якої учасники переглянули документальний фільм «Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939». Ця унікальна стрічка покликана об’єднати українців сьогодні задля спільної мети – побудови держави Україна. Захід відбувся у рамках 5-го Екуменічного Соціального Тижня. Про це повідомили організатори.

Режисер Тарас Химич, продюсер Тарас Чолій, композитор Любомир Соломченко, звукорежисер Роман Микульський та оповідач Павло Нечитайло 20 років історії виклали у 75 хвилин кінострічки. Робота над фільмом тривала близько 2 років. За словами продюсера Тараса Чолія, фільм мультикультурний та виважений і збалансований з погляду як подання інформації, хронік, документів, так і художніх екранізацій.

Музичний супровід до стрічки виконало 12 українських гуртів. У звуковій палітрі гармонійно переплетені авторська та етнічна музики. Фільм має 3 лінії: розповіді очевидців, документальні підтвердження і вкраплення художньої екранізації.

Стрічка розповідає про роки становлення Карпатської України – автономної республіки у складі Чехословаччини. 10 вересня 1919 року Закарпаття під назвою Підкарпатська Русь увійшло до складу Чехословацької республіки. У міжвоєнний період в краю були сприятливі умови для національного та культурного відродження русинів-українців. Втім, Європа готувалась до нової війни. 29 вересня 1938 року відбулась Мюнхенська конференція. Частина Чехословаччини – Судети – перейшла під владу Третього Райху. Щоб зберегти країну, чехословацький уряд був змушений надати автономію Словаччині та Підкарпатській Русі. Тож 14 березня 1939 року – проголошено Карпатську Україну.

Але творці фільму мали на меті не лише висвітлити історію Карпатської України. Лейтмотивом стрічки є той досвід, коли українці зуміли об’єднатися заради спільної справи. «Всі ми, українці, маємо любити нашу країну за те, що вона така самобутня і різна. Різноманітність творить мозаїку прекрасної України. Закарпаття, Слобожанщина, Галичина, Наддніпрянщина – це перлинки, які разом вимальовують велику Україну. Закарпаття за 20 років спромоглося з етносу русинів вибудувати самобутню частину нації. Люди, що були асимільовані, зуміли витворити ідентичну культуру, влаштувати систему освіти… Це тому, що всі вони працювали на спільну справу. І досягли мети – відновили себе як націю. Ці люди є прикладом для нас, що за 20 років незалежності ми можемо об’єднати всю Україну. Нам не вистачає солідарності в державі. Праця, любов до народу, вірність ідеалам – і ми досягнемо омріяних успіхів. Бо люди, які об’єднані спільною метою, можуть зреалізувати неможливе. Цим фільмом ми, як мурав’ї, вносимо свою частинку у розбудову держави. Будьмо чесними одне з одним! Адже русини-українці Карпатської України навчили нас, як лише без ворожнечі можна досягнути спільної мети», - прокоментував продюсер фільму Тарас Чолій.

Фільм викликав жваве обговорення та дискусію щодо порозуміння між народами, які проживають в Україні, розумінням спільного минулого та побудови майбтнього.

Довідка.

У рамках Третього Екуменічного Соціального Тижня, що проходив з 4 по 10 жовтня у Львові, відбувся показ документального фільму "Три історії Галичини". Це унікальна соціо-культурна подія, яка зуміла об'єднати широкі кола істориків, громадських діячів, релігійних лідерів та всіх людей доброї волі різних національностей та віросповідання довкола основних тем, що розкриваються у кінокартині, - примирення, надія та прощення.

Також фільм «Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939» є логічним продовженням знятої у 2010 році кінострічки «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939-1941».


Джерело:ГалІнфо

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.