Археологічний музей УжНУ відновить роботу (ФОТО)

Після відвідин історичного факультету та зустрічі із його науковцями в.о. ректора УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук озвучив намір відродити музей Ужгородського національного університету, а також облаштувати археологічний музей – із унікальних знахідок ужгородських вчених-археологів. Сьогодні вони зберігаються у тісних підвальних приміщеннях головного корпусу. Тоді як у колекції є безцінні предмети, у тому числі зооморфної та антропоморфної пластики, якими не можуть похвалитися навіть найкращі музеї світу.

 

«Я приємно вражений багатством археологічної кімнати, окремими експонатами, їхньою історією та унікальним значенням для історичної науки. Переконаний, що цю колекцію слід вивести із непристосованих підвалів та зробити достойну експозицію в іншому місці, яка стане гордістю УжНУ. Наприклад, у приміщенні природничо-гуманітарного факультету», - сказав проф. Федір Ващук.

Керівник УжНУ оглянув експонати з числа ритуальних предметів, зброї та військової атрибутики, прикрас, предметів побуту, яким по декілька тисяч років, а також, наприклад, кахлі XVI сторіччя із зображенням святого Георгія, лицаря, герба Перені тощо.

Ігор Прохненко, старший науковий співробітник Інституту карпатознавства УжНУ розповів, що в археологічній колекції вишу – сотні безцінних з точки зору історії керамічних посудин, прикраси та елементи одягу, зброя, предмети побуту та знаряддя праці тощо. Найдавнішим знахідкам – кам’яним знаряддям праці – понад мільйон років. Тут же, наприклад, зберігається і знайдений на Закарпатті зуб мамонта, якому 40 тисяч років. «Гідний цих експонатів музей – це наша мрія», - висловив сподівання науковців І. Прохненко.

«У всіх університетах світу є свої музеї і ми повинні обов’язково відновити музей УжНУ. Університет має 120 докторів і понад 500 кандидатів, потужні наукові школи, у тому числі історичну, видатних науковців і їх пам'ять недостатньо увіковічнювати тільки на ювілеях», - вважає проф. Федір Шандор.

Крім того, в.о. ректора дав доручення вивчити розміщення експозиції у фойє нового корпусу. А розташовані тут торгові точки можна перемістити у підвал, де, відповідно, можна облаштувати «торговий центр». Натомість фойє облаштувати за європейським зразком. Можливо, у центрі розмістять маятник Фуко – як в Мішкольському університеті, де величезний маятник став окрасою не лише корпусу, а й всього студмістечка та приваблює туристів і надає достойного вигляду приміщенню навчального закладу.

 

 

 

 

 

 


Джерело:УжНУ

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.