Найстарішу українську газету світу редагує закарпатець

Книга «Вільне слово американської України: до 120-річчя газети «Свобода»вийшла друком в ужгородському видавництві «Timpani».Її автор — журналіст Петро Часто, який тривалий час працював у виданні «Закарпатська правда», а сьогодні редагує заокеанське видання «Свобода».

До презентації, що відбулася у прес-клубі відділення журналістики долучилися також Еріка Слуцька, дочка Петра Часто і за сумісництвом художник-оформлювач видання, Ярослав Федишин, книговидавець, Дмитро Федака, книговидавець, Іван Яцканин, голова Cпілки українських письменників Словаччини, редактор журналів «Дукля», «Веселка», а також Олександр Гаврош, письменник, журналіст і Сергій Федака, доктор історичних наук, письменник та журналіст.

Унікальна газета заснована у 1893 році групою священиків із Підкарпатської Русі. Саме ці люди, з виразним світським характером і світоглядом, у той час формували навколо себе життя українських емігрантів в Америці. Пізніше вони започаткували Український народний союз, за сприяння якого і почала виходити газета.

Сучасна «Свобода» має чимало прихильників серед читачів. Вона спостерігає за справами українців, опозиційна до цього політичного режиму. Петро Часто каже, що редакція нерідко отримує емоційні листи з-за океану. Українська журналістика традиційно особистісна, на відміну від американської, що більш інформативна, побудована в основному на питаннях «що?», «Де?», «Коли?».

На Закарпатті теж виходила «Свобода». Це було зовсім інше видання, хоча воно лишило помітний слід в історії журналістики, розповів під час презентації книги історик, журналіст і письменник Сергій Федака. «Тому мріється, що колись буде монографія і про закарпатську «Свободу». Десятки інших унікальних видань теж заслуговують уваги, аби було кому писати про них. «Нью-Йоркська «Свобода» вирізняється тим, що має безперервну історію. Цією книжкою зроблено виклик, щоб створювалися монографії і про наші видання, у яких не менш захоплююча історія», — вважає Сергій Федака.

Тему України у публіцистиці Петра Часто досліджував викладач кафедри журналістики Віталій Завадяк. Він зізнається, що писати дослідження було важко через брак інформації про цю особу, тож вдячний тим, хто допоміг під час роботи, опрацювання матеріалів.

«Вільне слово американської України: до 120-річчя газети «Свобода»складається з 52 розділів, кожен з яких на початку має примірник газети, яка виходила у той період. Версткою книги займався чоловік Еріки і зять Петра Часто — Степан Слуцький. Тож видання, по суті, зроблене силами сім’ї автора. Книгу вже назвали великим надбанням українців, оскільки навряд чи є ще одна така нація, яка може похвалитися подібним виданням.

Журналісти УжНУ першими побачили видання про найстарішу українську газету світу. Незабаром книжку презентують на Львівському факультеті журналістики та вКиївському інституті журналістики.

 

Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ

Фото Лесі Поліхи

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.