У Хусті встановили пам’ятник Тарасу Шевченку

 Сьогодні, 27 червня напередодні святкування Дня Конституції України Хусті відбулися урочистості з нагоди відкриття пам’ятнику Тарасу Шевченку.

 

Його автор – Ігор Гречаник. Монумент висотою майже в чотири метри виконано з бронзи. Пам’ятник відкрито завдяки меценатській підтримці міністра МНС Віктора Балоги та депутата облради Павла Балоги.

 

З вітальним словом до присутніх звернувся Іван Балога, який наголосив, що нинішнє відкриття пам’ятника Шевченку у Хусті – неординарна подія. «Віднині Хустщина, все Закарпаття стануть багатшими на одну святиню. Спокон віку Шевченко – це об’єднуюча сила, це могутні імпульси до праці. Високим духом і наснагою творчості Шевченка пройнялися уми і серця закарпатців. З глибин народу вийшли борці за його волю. І першим у його когорті став Августин Волошин. Знаменно, що далекого 15 березня 1939 року Августин Волошин відкрив Сойм Карпатської України у Хусті словами Тараса Шевченка «… Встане Україна…», – зазначив Іван Балога.

 

Привітали хустян та його гостів й міський голова Володимир Кащук та голова райради Василь Губаль. Було відзначено, що в березневі дні 1939 року поезія Шевченка надихала творців і захисників Карпатської України. «Творчість Тараса Григоровича була одним із головних чинників формування національно-політичної свідомості. І впливи Шевченка на різні сторони духовно-національного життя нації відчуваються до сьогодні», – вважає міський голова.

В урочистостях взяли участь голова обласної ради Іван Балога, Хустський міський голова Володимир Кащук, голова Хустської райради Василь Губаль, депутати місцевих рад, представники творчих спілок, громадськості.

 

За даними шевченкознавців, у світі нараховується близько 600 пам’ятників Тарасові Григоровичу Шевченку. Сьогодні монументальна Шевченкіана збагатилася ще одним пам’ятником, який окрасить славне місто Хуст. У 2014 році світове товариство відзначатиме 200 – річчя з дня народження Великого Кобзаря. В Україні цей рік оголошено роком Тараса Шевченка.

 

Голова Закарпатської організації Національної спілки письменників Василь Густі наголосив, що сьогоднішня подія в Хусті надихає і переконує, що національно – політична свідомість краян завжди була і залишається високою. «Як доказ тому Красне Поле – символ героїчної боротьби і звитяги та новоспоруджений пам’ятник Шевченку, що є логічним продовженням духовного єднання багатьох поколінь у своїх прагненнях побудувати самостійну, сильну, процвітаючу державу. Великий Кобзар палко мріяв бачити її саме такою», – вважає письменник.

 

Автор монументу Ігор Гречаник насамперед подякував нашому земляку Віктору Балозі за підтримку у створенні пам’ятника. «Це дійсно той великий вчинок, яким можна пишатися, який заслуговує щирої вдячності і поваги», – зазначив Ігор Гречаник. Художник каже, що відтворив «свого» Шевченка, який живе в його уяві як геніальний митець, окрилений Божою волею. «Шевченко зображений молодим - в тому віці, коли твін почав творити Кобзаря. Це його основна праця, тому акцент в пам’ятнику зроблено саме на книзі Кобзар», – каже митець.

 

Ігор Гречаник також повідомив, що цей пам’ятник втілений у двох варіантах – вже є у Софії та Баку, інший – тут, в Хусті. В планах художника встановлення окриленого Шевченка в Києві та інших містах України.

 

Під молитву «Боже, великий єдиний», яку виконала хорова капела працівників освіти Хустського району, представники духовенства освятили монумент. Завершилось дійство покладанням квітів до його підніжжя.

 

 

 

Джерело: Закарпатська обласна рада

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.