У Лисичеві стартував фестиваль «Гамора» (ФОТО)

Уже вшосте в селі Лисичево Іршавського району розпочався фестиваль ковальського мистецтва та народних промислів.

 

Назву фестиваль отримав від 300-літньої діючої кузні-музею «Гамора», на території якої і відбувається свято. Цьогоріч захід зібрав близько двох десятків ковалів з Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської областей, Польщі та Словаччини. Найбільше майстрів, звісно ж, місцевих. Іршавська спілка ковалів представлена 13 учасниками.

 

На вогонь, воду і працюючу людину, кажуть, можна дивитися вічно. Так от, на «Гаморі» ви знайдете всі три складові цього безперервного процесу. Ковалі працюють тут як надворі, так і всередині старої кузні, що діє за принципом водяного млина. Вода з гірської річки Лисичанки подається на дерев’яне колесо, яке обертаючись приводить в дію 125-кілограмовий молот. Розпечений метал виблискує у червоному полум’ї, а мускулисті руки вправно «ліплять» за допомогою молотів із нього різноманітні предмети.

 

Працює на фестивалі і «мануфактурне містечко» , де можна навчитися працювати на ткацькому верстаті, робити глечики на гончарному крузі чи вишивати традиційні візерунки. Можна тут і придбати вже готові предмети народних промислів.

 

Сьогодні фестиваль тільки почав свою роботу, а завтра на гостей чекає справжнє свято із співами і танцями до упаду. От тільки, прямуючи в Лисичево, майте на увазі, що в Іршаві сьогодні перекрили центральну дорогу. Тут взялися ремонтувати міст, що сполучає два береги річки Іршавки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://zakarpattya.net.ua

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.