На розпеченій сцені довелося виступати закарпатській “Танцювальній корпорації друзів” у Болгарії (ФОТО)

 Сімнадцять ужгородців віком до 14 років обпекли собі ноги, виступаючи на фестивалі у болгарському місті Несебр. Там проходив 13-тий міжнародний фестиваль-конкурс “Сонце. Радість. Краса”. Щоправда, це не учасникам завадило вибороти у своїй номінації перше місце.

Так само дві інші вікові групи народного художнього ансамблю “Танцювальна корпорація друзів” привезли додому головні перемоги. Про це у прес-центрі “Закарпаття” розповів керівник ТКД Євген Брежинський. За його словами, участь у фестивалі взяли понад 4000 осіб із 9 країн світу. Та більше половини з них були українцями. Ужгород на конкурсі представляли також вокалісти музичної школи. “Ми вже не вперше беремо участь у фестивалях Болгарії. І щоразу привозимо перші місця. На цьому фестивалі ми виставили 3 вікові групи, кожна з яких танцювала по 2 танки. Ми приємно вразили організаторів, адже наші танці відрізняються від загальноприйнятих. Всі постановки – наші авторські, чим цікаві і для глядачів, і для журі”.

 

Проведені дні у курортному болгарському містечку залишили багато приємних вражень в учасників колективу, адже, як розповіла педагог-хореограф Наталія Височан, завжди намагаються поєднувати працю із відпочинком. Однак не обійшлося і без неприємних сюрпризів. “Дітям з вікової групи до 14 років довелося виступати під палючим сонцем на розпеченій сцені. Діти дуже героїчно себе проявили. Навіть глядачі помітили: сцена була така розпечена, що діти не могли стояти на місці. Коли вони зійшли зі сцени, то у всіх 17 осіб були попечені стопи. Діти не могли стримати сліз”, — розповів Євген Брежинський і пояснив, що це був прорахунок організаторів, які, до речі, жодним чином не відшкодували учасникам збитків і не надали жодної допомоги.

 

Учасниця колективу Катерина Олеан поділилася своїми враженнями. “Коли ми танцювали, всі завмерли. Інші колективи почали перейматися за свої місця і, як виявилося, небезпідставно”, — сказала дівчина. За її словами, найбільша конкуренція відчувалася з боку росіян.

 

“Ми намагаємося брати участь у різноманітних конкурсах, але завжди є проблема – матеріальна. На сьогодні все забезпечується за рахунок батьків. Спонсори не виявляють особливих бажань допомогти. Та ми й самі дуже обережно ставимося до цих питань. Особливо, якщо йдеться про політичне спонсорство. Ми відмежовуємо творчість від політики, адже якщо їх переплести, то виходять не зовсім хороші речі”, — зазначила Наталія Височан.

 

Цієї весни “Танцювальна корпорація друзів” мала відзначати 35-річний ювілей. Однак святкування перенесли на жовтень. Тоді буде показано нові постановки, в тому числі й повноцінний хореографічний спектакль із 14 нових танків, виконаних у невластивих для колектива напрямках.

 

Наприкінці журналісти поцікавилися, за якими критеріями відбираються учасники для колективу. Наталія Височан запевнила, що їх просто не існує. “Ми ніколи не маємо ніякого відбору чи кастингу. Приймаємо усіх, адже кожна дитина може себе потім настільки проявити, що ні мама, ні тато, ні сам педагог не могли собі такого навіть уявити. Або навпаки: приходить дитина, все чує, все робить, все може, але у 10 років все це кудись зникає. Тому я кажу: якщо дитина має бажання і “паше”, то вона може досягти дуже багато. Для багатьох дітей це хобі переростає у стиль життя”, — наголосила вона.

 

 

 

 

 

 

Джерело: http://zakarpattya.net.ua

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.