Побачила світ нова книжка Василя Густі

У голови Закарпатської організації Національної спілки письменників України – поета, прозаїка, драматурга і пісняра Василя Густі 21 березня збіглися дві приємні події: день його народження і вихід у світ 21-ї книжки “Полин гіркий, полин солодкий”.

 

Назва видання вдало символізує людську долю з її непередбачуваністю та антиподами: добротою і підлістю, чуйністю і черствістю, розумом і навпаки. Як відомо, полин – гірка, проте цінна лікарська рослина, що лікує серце й нерви, а в книжці Василя Густі — ще й людську душу від паразитизму.

 

Зацікавлено говорили про це в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка шанувальники таланту Василя Петровича. Зокрема про життя письменника, його працю та літературний процес з екскурсами в минуле, аналізували сучасне, заглядаючи в майбутнє через призму біографії та літерутурної діяльності іменинника. Робили це аналізуючи ідейний зміст, образи та художні особливості його нової книги.

 

Літературознавець і письменник Леся Ігнатович наголосила, що це видання цікаве як за художнім рівнем, так і за філософською заглибленістю в духовну сферу людської екзистенції, жанровими різновидами. Воно ориганільне поетичними драмами-діалогами про історію наших славетних предків С. Граматика, О. Духновича, Г. Тарковича, безстрашних борців за Українську державність Івана Рогача та його сестри Анни тощо.

 

Високу оцінку восьми розлогим розділам книжки дали начальник управління культури обласної державної адміністрації Юрій Глеба, журналіст Іван Вашкеба, письменник Дмитро Кешеля та науковці-історики Ігор Ліхтей і Сергій Федака, директор видавництва “Карпати” Віктор Браславець та головний редактор «Карпат» Борис Кушнір. На прикладі творів із розділів “На третьому крузі”, “З ретроспективи доріг”, “Притулюсь чолом до Плащаниці”, “Затисянська околиця”, “Опрісники” та інших (які, до речі, неодноразово зворушливо декламував і сам автор, а покладені на музику співав народний артист України Петро Матій), виступаючі наголосили, що Василь Густі – поет широкого діапазону й непогамовної щирої вдачі як лірик, вдумливий поважний митець і життєлюбний гуморист. Загалом збірка “Полин гіркий, полин солодкий” дає підставу зробити висновок, що:

 

У душі поета –

Вся земна планета,

В фібрах – нерви голі,

Полинові болі.

В радощах, тривогах

Молиться до Бога.

Б’ється як трепета

Серце у поета.

 

Саме про це розмова продовжувалася в другій частині презентації у бібліотечному відділі краєзнавчої літератури, в якій взяли участь письменники Володимир Товтин, Петро Ходанич, Михайло Рошко, Юрій Шип та інші учасники зібрання.

 

Юрій КУНАК,

“Новини Закарпаття”

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.