Поради закарпатських рятувальників

 

У теплу пору року наші краяни віддають перевагу відпочинку на природі, шукаючи захисту від спеки під кронами дерев. Йдучи в ліс, вони, на жаль, частенько забувають про правила поводження в ньому. Звичайно, не обходиться без багаття. Здавалося б нема нічого простішого, ніж розкласти вогонь. Але саме необережне поводження з ним загрожує небезпекою виникнення лісової пожежі. Наслідки останніх обходяться дуже дорого не лише для закарпатської флори і фауни, а подеколи і для здоров’я та навіть життя самих винуватців виникнення вогняної стихії.

 

 

 

Основна причина виникнення вогняної стихії в лісових масивах – це людський фактор. У більшості випадків пожежі стають наслідком необережної, недбалої, легковажної поведінки з вогнем самих громадян. Вони часто-густо забувають, що тільки суворе дотримання вимог правил пожежної безпеки вбереже їх та їхніх близьких від вогняної біди. Саме для таких горе-любителів природи на території зелених угідь і встановлюються попереджувальні знаки, зокрема аншлаги, панно на протипожежну тематику. Працівники Управління ДСНС України у Закарпатській області ведуть широку профілактичну роботу серед населення області щодо недопущення вогняної стихії в зелених угіддях. Особлива увага в цьому плані приділяєть підростаючому поколінню, адже саме змалечку треба прививати любов і бережливе ставлення до лісу. Для цього, разом з освітянами постійно проводяться місячники по попередженню пожеж від дитячих пустощів з вогнем. Вогнеборці часті гості і в шкільних лісництвах, які створені і працюють на базі місцевих загальноосвітніх шкіл краю. Саме там вчать дітей як правильно гасити лісову пожежу, користуватися спеціальним реманентом, повідомляти про екстремальну ситуацію в лісі. Проводиться комплекс й інших заходів, передусім, спрямованих на те, що ми повинні завжди бачити наших дітей здоровими й веселими, а не дай Бог, з травмами чи опіками.

 

 

 

На жаль, наші краяни здебільшого особливо не переймаються, що незагашене багаття, чи тліючий недопалок можуть призвести до пожежі в лісі. А приборкання вогняної стихії в закарпатських лісах ускладнюється й тим, що більшість з них ростуть в гірській місцевості. А це значить – круті схили, вкриті сухостоєм та чагарниками, які стають гарною поживою для полум’я. Гасити такі пожежі важко ще і через відсутність джерел, придатних для забору води червоно-білими автомобілями та рядом інших чинників.

 

 

 

Звичайно, для належного протипожежного захисту наших лісів потрібно чимало чинників, скажімо, належне забезпечення лісництв необхідними засобами пожежегасіння та протипожежним устаткуванням. Вирішення цих питань потребує неабияких коштів, а всі роботи виконуються за рахунок самих господарств. Так, про захист лісів від „червоного півня” дбає й лісова охорона, на виявлених порушників, відповідно до чинного законодавства, накладаються штрафні санкції, однак, біля кожного дерева охоронця не поставиш. Управління ДСНС України у Закарпатській області закликає, застерігає, попереджає наших громадян: бути надзвичайно обережними з вогнем, особливо в лісових масивах.

 

Хочеться вірити в те, що з кожним днем наші ліси ставатимуть все більш захищеними від пожеж, проте ні держлісгоспи, ні оперативно-рятувальна служба з цим не впораються без допомоги громадян, яким в лісах слід бути максимально обережними при поводженні з вогнем та суворо дотримуватися правил поведінки в лісових масивах, щоб не наражати себе на небезпеку і не завдавати роботи іншим.

 

 

 

А ці правила дуже прості: сухої та спекотної днини взагалі краще утриматися від відпочинку в лісі та розведення багаття. Саме непогашене вогнище, кинутий недопалок в багатьох випадках стають наслідком лісових пожеж.

 

 

 

І все ж коли ви ніяк не можете обійтися без смаженого шашличку чи інших страв, які готуються на розведеному багатті, то варто пам’ятати, що розводити його треба лише в дозволених та спеціально обладнаних місцях. Якщо ж такої можливості не має, то підготуйте це місце самотужки. Для цього в першу чергу потрібно вибрати безпечну відстань від багаття до лісу. Обкопати та обкласти камінням місце для вогнища. Завжди мати при собі ємність з водою. Не залишати багаття без нагляду! Після відпочинку залити його водою та закидати піском або землею. Не варто зловживати й спиртними напоями, адже алкоголь значно притупляє відчуття небезпеки.

 

Отже, якщо ми будемо більш уважними та обережними, завжди виконуватимемо правила пожежної безпеки, то захистимо себе й природу від втрат.

 

 

 

У ДСНС України у Закарпатській області

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.