Закарпатці масово винищують вужів та мідянок (ВІДЕО)

Чому на Закарпатті збільшилась популяція змій?

На це є декілька причин:

1) Кліматична. Глобальне потепління та зміна клімату покращюють шанси змій на виживання.

2) Екологічна. Після розвалу колгоспів та радгосів сільськогосподарські поля перестали кропити різними хімікатами, що теж покращує шанси для виживання зміям.

3) Соціальна. Збільшення сіл і міст, та, як наслідок, безліч сміттєзвалищ на території області.

Всі вище сказані причини дають до того ж прекрасну можливість для розвитку потенційної їжі змій - гризунів.

Останім часом ЗМІ натворили велику паніку, пов'язану з укусами гадюк на Закарпатті, після чого населення безжалісно почало закидувати камінням ужів та мідянок, які не відносятся до ряду ядовитих та становлять цілковиту безпеку для вас та вашої сім'ї. Про такі варварські випадки необґрунтованої жорстокості нам відомі в наступних районах Закарпаття: Ужгородському, Перечинському та Великоберезнянському. Всі випадки схожі один на одного: - йшов - побачив - вбив. Небезпеку та загрозу життю та здоров'ю людини на Закарпатті становить лише гадюка звичайна.

Це невеликі змії – максимум 60-70 см, а зазвичай їх довжина варіює в межах 30-50 см. Особливою її ознакою є наявність трьох великих і ряд дрібних щитків спереду від умовної лінії, яка з’єднує передні краї очей. Носові отвори прорізані у носових щитках. Передня частина голови заокруглена. Забарвлення є надзвичайно мінливим – від світло-сірого і блакитного, до мідно-червоного та чорного з темним ромбічним малюнком на спині. Звичайними місцями проживання є добре прогріті узлісся, лісові галявини, лісосмуги, порослі чагарником яри і балки, степові схили з чагарниками тощо.

 

Якщо ви зустрінете на вашому шляху гадюку, не панікуйте, вона на Вас не нападе, а скоріш за все втече, побачивши небезпеку. Для того, щоб гадюка вжалила ще слід постаратися, наступивши на неї ногою або необережно схопивши руками. Зміїний укус досить болючий, хоча і не смертельний. Як правило, вкушені одужують вже на 3-4 день. За останні десятиліття зафіксовано всього декілька випадків загибелі людей внаслідок не так укусу гадюки, скільки неписьменного його лікування. Незважаючи на часті зустрічі людини з цією змією, смертельний результат наступає в дуже рідкісних випадках. Але якщо біда вже трапилась, пропонуємо робити наступні дії:

Після укусу змії, потерпілого необхідно перенести в захищене зручне місце, укласти його і забезпечити повний спокій. Слід пам'ятати, що рухатися хворому самостійно суворо заборонено. Від оперативності першої допомоги залежатиме подальший стан укушеної людини.

 

Дуже важливо вжити необхідних заходів в перші ж секунди після події. Для цього слід розкрити ранку, натискаючи на неї пальцями, і почати енергійно відсмоктувати ротом отруйну кров'янисту рідину, періодично спльовуючи. При малій кількості слини, або наявності на губах ранок необхідно набрати трохи води в рот, щоб розбавити отруту і продовжувати безперервне відсмоктування протягом 15 хвилин. Такі дії дозволяють видалити до 50% отрути з організму укушеної людини. Для надаючого допомогу, відсмоктування отруйної речовини не становить небезпеки, навіть якщо у нього є садина, або ранки в ротовій порожнині. Якщо допомоги чекати нізвідки, потерпілий повинен самостійно спробувати відсмоктати отруту.

 

Далі рану слід продезінфікувати і накрити стерильною пов'язкою. У міру того, як розвиватиметься набряк, необхідно періодично послаблювати пов'язку, щоб не відбулося передавлювання м'ягких тканин. Для уповільнення поширення в організмі отрути, обов'язково потрібно обмежити рухливість постраждалої частини тіла. При укусі кінцівки, слід її зігнути і зафіксувати в такому положенні.

 

Також рекомендується давати хворому більше води, чаю або бульйону, що сприяє швидкому виведенню отруйної речовини з організму. Від кави краще відмовитися, так як вона є надто збудливим засобом, який в даному випадку буде недоречним. Дуже важливо вчасно доставити хворого до найближчої медустанови, транспортуючи його за допомогою носилок. Змію також бажано відшукати і показати лікарю для того, щоб він зміг визначити її видову приналежність. 


На фото ми бачимо вужа


На фото ми бачимо мідянку

На фото ми бачимо гадюку звичайну

Анонс Закарпаття

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.