Як не отримати травму при ожеледиці

 

Ожеледь - це шар щільного льоду, що утворився на поверхні землі, тротуарах, проїжджій частині вулиці і на предметах (деревах, проводах і т.д.) при намерзанні переохолодженого дощу або туману.

Зазвичай ожеледь спостерігається при температурі повітря від 0'С до мінус 3'C. Шар намерзлого льоду може досягати декількох сантиметрів.

Ожеледиця - це тонкий шар льоду на поверхні землі, що утворюється після відлиги або дощу в результаті похолодання, а також замерзання мокрого снігу і крапель дощу.

 

ЯК ДІЯТИ ПІД ЧАС ОЖЕЛЕДИЦІ

 

Щорічно Міністерством охорони здоров'я України реєструється сумна статистика травмувань, пов'язаних з ожеледдю: за небезпечний сезон лікарі надають допомогу тисячам громадян, які постраждали на льоду.

Якщо в прогнозі погоди дається повідомлення про ожеледь або ожеледицю, прийміть заходи для зниження ймовірності отримання травми. Підготуйте менш слизьке взуття, прикріпіть на каблук перед виходом шматок поролону або    лейкопластиру; наклейте лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і каблук (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натріть підошву піском (на один - два дні вистачає); натріть наждаковим папером підошву перед виходом, а краще прикріпіть його на підошву (але від води піщини наждакового паперу рано або пізно обсипаються);намажте на підошву клей типу "Момент" та поставте взуття на пісок, після цього сміливо виходьте на вулицю.

Пересувайтеся обережно, не поспішаючи, наступаючи на всю підошву. Пам'ятайте, що поспіх збільшує небезпеку слизоти, тому виходьте із будинку не поспішаючи. При цьому ноги повинні бути злегка розслаблені, руки вільні . Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар. Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та у ожеледицю. Пам'ятайте, що у ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається, приводить як мінімум до каліцтв, а можливо і до загибелі.

Пішоходам при ожеледі рекомендуємо йти по сніговій кромці, намагайтеся оминати місця з похилою поверхнею, на небезпечній дорозі будьте гранично уважні, не поспішайте, а тим більше не біжіть. Якщо у вас з собою торба, то вона повинна бути тільки такою, що можна носити через плече.

Людям похилого віку краще в "слизькі дні" взагалі не виходити з будинку. Але якщо потреба змусила, не соромтеся взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом. Пам'ятайте, що дві третини травм люди старші 60 років одержують при падінні.

Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводження - небезпечні для здоров'я. Не виходьте без потреби на вулицю, якщо ви слабкі та неспритні. Зачекайте поки не приберуть сніг і не розкидають пісок на обмерзлий тротуар.

Якщо Ви посковзнулися, присядьте, щоб знизити висоту падіння. У момент падіння стисніться, напружте м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться - удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою          силу при   обертанні. Не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів.

Налипання мокрого снігу (снігові і крижані кірки), найбільш небезпечне для ліній зв'язку і електропередач, відбувається при снігопадах і температурі від 1 до - 3° зі швидкості вітру 10-20 м/с. Діаметр відкладень снігу досягає 20 см вага 2-4 кг на 1 м плюс вітрове навантаження. Небезпека ожеледі різко зростає при посиленні вітру. Це призводить до обриву дротів електропередач.

Під час посилення вітру тримайтеся подалі від карнизів будинків, рекламних стендів, не стійте біля прогнилих стовбурів дерев. Щоб уникнути отримання травм у випадку поривів вітру, необхідно сховатися в під'їзд або підвал будівлі. Якщо Ви побачили обірвані дроти, повідомте адміністрації населеного пункту про місце обриву.

 

 

 

Матеріал підготувала

методист обласного методичного кабінету

НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Треніна А.С. для Анонс Закарпаття

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.