Делегація із Сербії відвідала Перечинщину (ФОТО)

 У вівторок на Перечинщину завітала делегація із Сербії на чолі із головою скупштіни общини Жабаль (аналог нашої районної ради) Драганом Злоколіцею та головою Союзу русинів українців Сербії Богданом Віславським. Головна мета приїзду – знайомство із Перечинським районом, його економічним, соціальним, культурним, спортивним потенціалом, налагодження дружніх стосунків із місцевою владою, в першу чергу – колегами з органів місцевого самоврядування, що, в перспективі, повинно перерости у підписання угоди про співпрацю між нашими регіонами.

 

Від Перечинщини гостей вітали в.о голови районної ради Юрій Дзамулич та головний спеціаліст відділу комунального майна та зв’язків з громадськістю Владислав Рац, які презентували сербським гостям буклети та карту Перечинщини.

З перших же хвилин зустріч набула теплої та дружньої атмосфери: відчувалося спільне слов’янське коріння, певна схожість мов, а, головне, той факт, що в Сербії проживає доволі потужна діаспора вихідців із України, яка бере активну участь у громадсько-політичному житті країни і, навіть, представлена у радах різних рівнів. Також регіони пов’язують схожі соціально-економічні проблеми, про вирішення яких чимало говорилося під час зустрічі. Обидві сторони зацікавила співпраця у культурній та спортивній сферах, обмін творчими колективами, участь команд з різних видів спорту на сербських та українських турнірах.

Щоправда, наскільки схожі наші регіони, настільки, напевно, і різняться. В першу чергу з географічної точки зору. Перечинщина – гірський край, що зумовлює характеристики виробництва на нашій території – в першу чергу обробка деревини. Натомість Жабаль – знаходиться на рівнині (тамтешні люди ще жартують, що найвища вершина Жабаля – людина), а тому в даному регіоні люди переважно займаються рослинництвом та тваринництвом. Натомість практично відсутня промисловість. Із підприємств – лише цукровий завод.

Населення наших районів практично однакове – в Жабалі проживає 30 тисяч людей. Водночас район складається лише з 5 населених пунктів – Жабалю та 4 навколишніх сіл.

Через щільний графік сербської делегації, перечинці не змогли у повній мірі ознайомити гостей з усіма принадами нашого району, а також поділитися проблемами. Однак гості встигли побувати в Перечинській ДЮСШ та Тур’я Реметівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, пройти перечинською хресною дорогою та ознайомитися із туристичним потенціалом нашого району на прикладі туристичного комплексу «Воєводино». До речі, Жабаль є адміністративною одиницею сербського автономного регіону з однойменною назвою Воєводина, а тому гостей надзвичайно цікавило чи не має раптом у нашому туристичному комплексі сербського сліду.

Загалом, сербам надзвичайно сподобався цей короткий, але насичений тур Перечинщиною. Відчувалося, що їх вразили гори, приємно розчулила гостинність перечинців, а після частування в ресторані «Підкова» вони отримали ще й незабутні враження від закарпатської кухні.

Дана зустріч лише перше в рамках знайомства між двома районами. Вже найближчим часом сторони продовжать діалог (можливо цього разу на сербському боці), а результатом цих переговорів має стати договір про співпрацю між Жабалем та Перечинщиною і подальша співпраця між регіонами. А тому, при від’їзді українці та серби не говорили «прощай!», а звучало лише «до нових зустрічей!».

 

 

 

 

 

Джерело: Перечинська районна рада

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.