Лунченко прокоментував заяву щодо національно-культурної автономії угорців та подвійного громадянства

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Валерій Лунченко прокоментував заяву щодо національно-культурної автономії угорців та подвійного громадянства

- З того часу, як я працюю на посаді голови обласної державної адміністрації, мав багато зустрічей з представниками Угорщини, з дипломатичним корпусом, з Міністром закордонних справ. Вважаю, що ті заяви, які в ці дні розповсюджуються у засобах масової інформації, це ніщо інше, як провокація для того, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні. Ті дипломати та посадовці з Угорщини, з якими я мав розмову, не мають жодного бачення, що Закарпаття має стати чи частиною чи то Угорщини, чи то якоїсь іншої країни. Вони однозначно підтримують територіальну цілісність країни. Вважаю, що на заклики сепаратистські мають реагувати відповідні компетентні органи, зокрема, Служба безпеки України, повинні відреагувати і дати належну оцінку таким закликам.

Мав розмову сьогодні із Надзвичайним і Повноважним Послом Угорщини в Україні Міхалем Баєром, який так само засуджує заклики угорських організацій щодо автономії.

Дуже багато розмов і суперечок точиться довкола подвійного громадянства. Для цього потрібно вносити відповідні зміни до Конституції України. Тому зараз багато лунає багато пропозицій, в тому числі й від угорців, про можливість введення в Україні подвійного громадянства.

У Закарпатській області жодним чином не утискаються права національних меншин, зокрема й угорців. У нас дуже тісна співпраця з угорцями в економічному плані, багато спільних проектів в культурному плані, угорські діти та молодь мають можливість навчатися на рідній мові.

Уряд Угорщини, дипломатичний корпус відхрестилися від цієї заяви і вони не мають жодного стосунку до цієї заяви – це офіційна позиція Будапешта.

 

 

 

Прес-центр ОДА

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.