Балога: "Микола Вегеш - давній і загартований боєць нашої команди"

 Віктор Балога на своїй сторінці у Фейсбуці поділився думками про своїх друзів - Вегеша та Смоланку. Саме ці дві персони будуть представляти ЄЦ на виборах.

 

"Дуже радий, що Микола Вегеш - давній і загартований боєць нашої команди, відомий науковець, який за дуже непростих випробувань був ректором провідного вишу Закарпаття – Ужгородського національного університету, все-таки прийняв рішення балотуватися до Верховної Ради України.

У парламенті, як вищому ЗАКОНОДАВЧОМУ органі держави, повинні бути не золоті голоси, руки чи ноги, нащадки-мажори і протеже посадовців, особи з кримінальним досвідом, а люди з глибокими знаннями суспільних процесів, системні науковці, аналітики, практики. Ті, хто будує майбутнє, добре орієнтуючись у світовому досвіді, уроках минулого.

Микола Вегеш з тих, для кого Україна, незалежна держава, українська мова, рідна земля, Закарпаття, Верховина – не просто файні слова. Це те, що складає його стержень. Він дуже добрий, щирий, часом м’який, але лиш доти, поки не пробують нагинати, а тим більше ламати його основні принципи.

Скільки не експериментували з освітою, скільки Ужгородський національний з самих «крутих» кабінетів не пробували «загнати в стійло» -- і під конкретну мету, і під певну людину, цей чоловік не поступився. Зате йшов до всіх небайдужих: треба Закарпаттю готувати власних таких-то фахівців, треба, по совісті, забрати бібліотеку з будівлі, яка належить церкві, треба щоб була можливість готувати фахівців мовами основних нацменшин краю. І відкривав нові спеціальності, перевозив бібліотеку, розширював можливості університету.

Я і наша команда завжди були послідовними у підтримці добрих справ, які Вегеш робив і для Ужгородського національного, і для своєї рідної Верховини, від якої він, попри високе звання ректора, не відірвався. Сім років тому Микола Миколайович пройшов вибори у величезному колективі УжНУ – серед еліти Закарпаття. Зараз зробив ще один громадянський вчинок – йде на вибори по мажоритарному округу. І я від усієї нашої команди запевняю: це достойна людина, наша людина і ми будемо його підтримувати.

 

Напевно для багатьох було інтригою: Єдиний Центр передбачав, що на Закарпатті висуватиме свого кандидата від кожного з шести мажоритарних округів і раптом після партійного з’їзду були висунуті тільки четверо. Ми свідомо двом кандидатам – Миколі Вегешу та Володимиру Смоланці дали ще трохи часу самостійно прийняти остаточне рішення. І, як засвідчила їхня реєстрація, наша команда таки представлятиме всю область.

 

Один з найважчих округів – за концентрацією людей з освітою, доступом до сучасних технологій, а тому критично налаштованих виборців обрав Володимир Смоланка. Але це його рідний округ. Звідки він своїм розумом і талантом став не тільки людиною України, а й Європи, світу. З усім тим, що ми вкладаємо в поняття цивілізований світ. І це місто, де він залишається. Хоча мав і має всі можливості спокійніше і забезпеченіше віддаватися своїй роботі у будь-якій країні.

 

Хтось скаже: для чого Смоланці йти в парламент -- він хірург від Бога, хай рятує людей. Але вже більше двох десятків років тяжко хвора вся наша система охорони здоров’я. І саме такі люди як Смоланка знають причини болячок, а найголовніше – протоколи лікування. Володимир Іванович не з чужих слів, а з власного досвіду знає як медицина організована у різних державах, провідних клініках, кращих наукових центрах і якою вона є в українських селах, на рівні районів, областей, міністерських чиновників.

 

Смоланку на все вистачає. Унікальні надскладні операції робить. Вчить їх проводити кращих хірургів світу. Створення одного з провідних в Україні медичних центрів -- від документації, цегли і труб до найсучаснішого обладнання – його заслуга. Те, що сьогодні медицина Закарпаття хоча б третього, обласного рівня значно краща і доступніша людям ніж у багатьох інших областях – у тому числі результат його роботи як голови комісії обласної ради. Те, що реформування охорони здоров’я Ужгорода і Ужгородського району треба робити за принципом не «скоротити – зекономити», а «підняти якість» -- його принципова позиція. Відбирає і терпляче «вирощує» кожного фахівця-нейрохірурга зі студентів медичного факультету УжНУ. При цьому його вистачає на зцілююче слово тисячам людей, які приходять з розпачем і найстрашнішою бідою. Вистачає на наукову роботу, велику родину, десятки друзів, захоплення музикою, мрії зняти фільм.

 

Володимир Смоланка – Талант, Честь, Порядність, Людяність. Все – з великої букви. Поважаю. Маю за честь називати таку людину членом своєї команди. І переконаний: його треба підтримати на виборах, бо він може вилікувати медицину України." - написав Балога на своїй сторінці.

 

Джерело: Анонс Закарпаття, anons.uz.ua

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.