Йосип ВАЙДА: «Будувати зараз – прекрасно. Головне – аби було стабільне фінансування»

Традиційно у другу неділю серпня своє професійне свято відзначають працівники будівництва і промисловості будівельних матеріалів. У Виноградові одним із провідних підприємств у цій галузі є Приватне акціонерне товариство «Виноградівська пересувна механізована колона №78», яке очолює Йосип ВАЙДА. Напередодні свята він завітав у редакцію і розповів нам про те, як наразі працюється людям важкої, але такої необхідної професії.

 

– Йосипе Адальбертовичу, наскільки підприємство є конкурентоздатним на будівельному ринку України?

 

– Маючи хороший потенціал, професійний інженерно-технічний штат, відповідну техніку, ми завжди готові працювати, самовдосконалюватися, йдучи в ногу з часом. Проте законодавча база щодо будівельної галузі, на жаль, є недосконалою. Із приватниками ми поки що не можемо конкурувати. Проте виграємо тендери і в змаганнях з приватними структурами.

 

Для того, аби утримати таку потужну організацію як «ПМК-78», потрібно виконувати більші обсяги робіт, ніж ми маємо зараз. Загальний оборот будівельних робіт, які ми виконали за 2011 рік, становить в межах 20-22 млн. грн.. Для нас це мало. Бо для того, аби на підприємстві була стабільність, ця сума має сягати 30-35 млн. грн.. Тому, аби витримувати конкуренцію, мусимо працювати за новими, більш сучасними технологіями, які є не лише економічно вигіднішими, а й швидшими у виконанні. Звичайно, будівельна галузь, як і будь-яка інша, вдосконалюється. Проте, враховуючи сейсмічність Закарпаття, не всі сучасні методики нам підходять.

 

– Які у наш час популярніші технології будівництва і наскільки притаманні вони саме для нашого регіону?

 

– Поки що ми не відійшли від традиційних на Закарпатті цегляних будівель, але для супермаркетів та магазинів більш типове сандвіч-панельне будівництво із застосуванням металоконструкцій. Є панелі, які можна зібрати за короткий період: 7 тис. м. кв. всього за 2-4 місяці. Оце – ноу-хау! Подібні будівлі ми вже споруджували. Одна з таких – торговий комплекс по вул. Миру в місті ми звели за європейськими технологіями: спочатку каркас, який потім наповнили спеціальними матеріалами. Така технологія вигідна тим, що теплопровідність висока, а вартість виконаних робіт – низька. До того ж конструкція зберігає тепло. Що стосується виробничих приміщень, то тут важливу роль відіграє міцність підлоги. Тож, як бачите, враховується ряд важливих факторів.

 

Проте основний акцент у будівництві все ж робиться на довговічності. На сьогодні є широкий асортимент різних матеріалів як для зведення стін будівель, так і для внутрішніх та зовнішніх робіт, і не лише у співвідношенні ціни та якості, а й, не в останню чергу, естетичного зовнішнього вигляду споруди. Сьогодні не можна будувати погано, маючи такий вибір, їздимо ж за кордон і переймаємо їх досвід, аби йти в ногу з часом.

 

– Оглянувшись довкола, бачимо, що нові будівлі, хоч і не в значній кількості, проте виростають, мов гриби після дощу. Йосипе Адальбертовичу, над якими об’єктами працюєте наразі?

 

– Торік ми завершили будівництво дитячого садка у Червеньові Мукачівського району. Зна-чний об’єм робіт виконали згідно протипаводкової програми «Тиса» 2006-2015 рр. На жаль, поки що фінансування призупинено, тож лише з вересня продовжимо реконструкцію дамби в Текові. Проводимо берегоукріплення у Вільхівці Тячівського району. Торік у Берегівському районі зводили стіни угорської гімназії. Згідно контракту на суму 5, 5 млн. грн., перший етап робіт вартістю 600 тис. грн. ми вже виконали.

 

Багато робіт розпочато. Так, у Веряці зводимо дитячий садок, у центрі Виноградова будуємо торговий комплекс, про який я вже казав, проводимо добудову міського дитсадка №5. Значний спектр робіт виконуємо у Рахівському районі: в селі Костилівка споруджуємо дамбу, у Ясіні – школу. Будівництво гідроспоруд і у Вільхівці Тячівського району, а у Тячеві виконуємо будівельні роботи на підприємстві «Шкала-енерджі».

 

Працюємо і за межами області, зокрема, в Криму прокладаємо водопровід до міста Феодосія. Ми виконуємо земляні роботи. Там задіяно близько 15-ти чоловік різних професій: водії, екскаваторники, бульдозеристи і бетонярі. Відповідно, техніка тут також наша. Готуємось до підписання контракту із «ВЕТ Аутомотив Україне».

 

– У вас доволі потужна механізована колона, маєте всю необхідну техніку?

 

– Аби не говорити зайвого, зазначу лише одне: згідно рейтингу конкурсу кращих підприємств будівельної галузі наша механізована колона зайняла друге місце в області. А 2011 року ми посіли 11 сходинку по Україні. Загальна потужність будівельної продукції: маємо можливість виконувати роботи в межах від 30 до 50 млрд. грн..

 

– Але ж спектр вашої діяльності не обмежується зведенням будівель?

 

– У ПрАТ «ПМК-78» є ліцензія на всі види роботи, починаючи з будівельних: водогосподарське будівництво, зведення житлових будинків до 5-ти поверхів, дитсадків, прокладання водо- та газопроводів. Маємо відповідних спеціалістів і все необхідне обладнання. Є завод по випуску поліетиленових труб для водо-, газо-, каналізаційних мереж. Власну продукцію використовуємо переважно у тих випадках, коли саме наше підприємство виконує ці роботи. Позаяк для нас рентабельніше закупити сировину і виготовити продукцію.

 

– Не секрет, що діяльність ПМК-78 знач- но ширша, у Вас також добре розвинене власне підсобне господарство.

 

– Звичайно, вирощуємо зернові культури та багаторічні трави на власних 120 га землі. Наразі маємо 70 голів свиней і 20 – ВРХ. Враховуючи економічну кризу і низький урожай зерна торік, ми відчутно зменшили поголів’я, торік свиней було у два рази більше.

 

– На даний час в Україні спостерігається доволі складна економічна ситуація. Чи відбилася вона на будівельній галузі, «ПМК-78» відчуло на собі фінансову нестабільність?

 

– Звичайно. І не лише цього року, а вже й минулого. Справа в тому, що нашим основним замовником є держава, і економічна нестабільність в Україні, безперечно, відбивається і на діяльності нашого підприємства. Враховуючи те, що підприємство вишукувало інші напрямки, торік ми втрималися на плаву без банківських кредитів. Та у зв’язку з тим, що станом на перше січня 2012 року держава нам заборгувала 6, 3 млн. грн. і лише зараз поступово з нами розраховується, ми були змушені взяти гроші в кредит, аби погасити борги на зарплату своїм працівникам та сплатити за них внески у відповідні інстанції.

 

Тепер ми, згідно узгодженого графіку, поступово повертаємо банку позику. Як бачите, є моменти, коли ми кредитуємо державу, йдемо по виконанню визначених робіт трохи вперед, оскільки якість будівельних робіт, виконана в літній період, краща. А гроші найчастіше ми отримуємо у вересні-жовтні, коли через дощі вже не можемо виконувати гідравлічні роботи.

 

– А колектив вдається зберегти ?

 

– У нашій галузі саме наявність кваліфікованих працівників відіграє дуже важливу роль. Якщо ми їх втратимо, то підприємство перестане існувати. На жаль, кадрова політика в будівельній галузі бажає бути кращою. Через недостатню кількість замовлень, ми не маємо змоги забезпечити працівників роботою і відповідною зарплатнею. Ми розуміємо, що у наш час чоловіку прогодувати сім’ю за мінімальну зарплатню неможливо. На жаль, буває у нас і затримка заробітної плати. Так, приміром, починаючи від лютого аж до травня ми не могли розпочати роботу. Тоді люди звільняються і виїжджають на заробітки. Але, знаючи їх потенціал та можливості, ми, при потребі, коли можемо забезпечити їх роботою, видзвонюємо і пропонуємо повернутися. Зараз у нас працює кістяк – 150 чоловік, проте є і сезонні працівники.

 

– У вас доволі потужна техніка, яка потребує і відповідного обслуговування, запчастини та паливо-мастильні матеріали не з дешевих. Наскільки вам вдається утримувати автопарк в належному стані?

 

– Маючи базу та відповідних спеціалістів, свою техніку ми обслуговуємо власними силами на 99%. Щодо вартості запчастин, то тут головне, аби їх якість відповідала ціні. А на даний час ціни ростуть, а якість бажає бути кращою. Ми ретельно стежимо за працездатністю техніки, позаяк без неї ми б не змогли виконувати відповідний спектр робіт. За допомогою лопати і тачки дамбу насипати не можна. Рідко, але буває, що використовуємо і орендовану техніку.

 

– Які плани та перспективи розвитку підприємства ?

 

– Продовжуємо розширяти діагностичну станцію та станцію технічного обслуговування автомобілів. Хочемо розвивати майстерню по ремонту вантажних автомобілів, аби мати змогу обслуговувати не лише власну техніку, а й для інших підприємств та населення. Будівля у нас є, необхідно лише закупити обладнання. Звичайно, маємо і приміщення, які можемо здавати в оренду, – це ще одне джерело поповнення бюджету. Проте найважливішим для нас залишається пошук замовлень на виконання будівельних робіт.

 

– У переддень професійного свята назвіть кращих працівників підприємства.

 

– Будівельна галузь не з легким, тому тут мають працювати сильні чоловіки. Я за те, що треба давати дорогу молодим, проте вони мають переймати напрацювання від більш досвідчених колег. Будь-які знання варто підкріпляти досвідом. У нас інженерно-технічні працівники – молоді та перспективні. От нещодавно закінчив будівельний інститут і прийшов до нас виконробом будівельних робіт Юрій Цупик. Досвідчені фахівці своєї справи – Микола Мазур та Віктор Подловський, майстри – Руслан Фіцай, начальник виробничого відділу Єлизавета Іллейш.

 

Також із числа кращих відзначу машиніста екскаватора Юрія Ковача, водіїв вантажівки Андрія Чейпеша та бетонозмішувача Юрія Купара, будівельників Степана Світлика, Михайла Савинця, кранівника Михайла Удуда, бетоняра Віктора Крьоку та ряд інших. Тож у переддень професійного свята я щиро вітаю всіх своїх колег і висловлюю вдячність за їх працьовитість та відповідальність. Бо основою будь-якої діяльності, безумовно, є саме люди.

 

 

Наталія Кобаль, vynohradiv.info

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.