Балога: Украине нужна децентрализация

Об этом закарпатский нардеп Виктор Балога написал на Фейсбуке.

"Україні потрібна децентралізація. І це не вимога Берліна, Москви, чи Вашингтону – це шлях, який пройшли усі цивілізовані країни. Це те, що має забезпечити перехід від радянської моделі управління державою, до європейської системи з самодостатніми регіонами.

Децентралізація – це дуже хороше починання. Але, як заведено в Україні, виконується воно все тими ж совковими методами, коли з гори намагаються спустити те, що має бути зроблено внизу. Якщо об’єднання громад називається добровільним, то мені не зрозуміло, чому з Банкової і Грушевського знову вирішують яке село, з яким потрібно об’єднати?

От, наприклад, буквально сьогодні-вчора спікер ВР розіслав головам обласних рад та депутатам листа з наполегливою рекомендацією схвалити Перспективний план спроможних громад. Іншими словами – написати яке село, з яким буде об’єднуватися і коли. І довести до кожного сільського голови план «добровільного об’єднання».

По-перше, голова ВР не є начальником для голови обласної ради, чи тим більше – для депутатів. Він такий самий обранець, як і будь-який депутат будь-якої ради. По-друге, не потрібно нікого гнати в шию, якщо це справді добровільне об’єднання. Бо з таким успіхом можна понаприймати рішень, після яких всі захочуть назад, до старої, совкової моделі. По-третє, перед тим як грузити депутатів по всій Україні, варто пояснити простим людям – що таке децентралізація і об’єднання громад. Бо зараз пересічний українець дізнається про це з чуток. Зробіть відкриту презентацію всім громадам України і тоді буде позитивний результат.

Замість того пишуть листи і кажуть: «Якщо не змусите людей провести "реформи" – не дамо грошей». Поживемо-побачимо, як ви не дасте грошей. Але з форми спілкування ви, шановні, нагадуєте мілких інтриганів і торгашів з минулого століття." - пишет Балога.

Анонс Закарпатья

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.