Виктор Балога прокомментировал последние события в зоне АТО

Об этом закарпатский нардеп Виктор Балога написал на Фейсбуке.

"Щодо вчорашніх подій на Донбасі:

- абсолютно зрозуміло, що це була провокація з метою зриву мирних домовленостей. Підтвердження тому – офіційні заяви Кремля;

- наші Збройні сили дали адекватну відповідь, але це не вирішує загальної проблеми на Сході;

- поганий мир – завжди краще, ніж хороша війна. Але, лише тоді, коли час, поки мовчать гармати, використовується ефективно.

Хотів би детально зупинитися на останньому пункті. А саме – час, який нам дає яке-не-яке перемир’я, потрібно використати на роботу над трьома ключовими напрямками:

1. Для стабілізації ситуації в державі.

Є інформація, що не всі диверсійні групи знешкоджуються при перевірці на блок-постах, чи під час перетину державного кордону. СБУ, звичайно, працює дуже добре. Але, в той же час, значна частина ДРГ сидять по великих містах і чекають команди. Поки спецслужби зосередилися на Донбасі, боротися з ними в тилу дуже не просто. Через це, поки є хоча б якесь перемир’я, частину особового складу варто залучити до роботи по виявленню та знешкодженню ДРГ у великих містах.

2. Стабілізувати ситуацію на самому Сході.

Що мається на увазі. Керівництво держави втягнули в авантюру, що Донбасом мають займатися лише ЗСУ. Хоча, за логікою конфлікту, ключову роль мають відіграти Національна гвардія та батальйони спеціального призначення. Але, лише за умови, що вони отримають всю необхідну техніку та будуть посилені добре вмотивованими професіоналами. Тоді не буде проблем з мобілізацією та роботою військкоматів.

3. Натомість Збройні сили потрібно терміново перебудовувати, адже час, коли їх ще можна було реформувати, давно минув. Стратегічна та оперативна ланка себе дискредитували, поділ на види військ показав свою неефективність. А практика призову трактористів, менеджерів, малярів і будівельників є шкідливою для українського війська.

Армію фактично треба формувати з нуля за стандартами НАТО. І це стосується усіх ланок – від низової до вищого керівництва. Проблеми з кадрами вирішуються не так уже і складно. Справа в тому, що з 2000-го по 2010-й рік з лав Збройних сил звільнилося до 40 тисяч офіцерів, та не менша кількість прапорщиків та контрактників, багато з яких мають досвід несення служби в гарячих точках по всьому світу. Це люди, які можуть бути ефективними на Донбасі, але за умови, якщо держава вмотивує їх високою зарплатою та соцпакетом.

Держава не те, що не заохочує розвиток військ спеціального призначення. А я б навіть сказав – робить усе, щоб їх не існувало. Адже людей, які погоджуються на таку важку роботу, не так багато. Але, вони є. І їх буде ще більше, якщо держава їх цінуватиме не лише на словах, а й матеріально.

Така ж ситуація і з засобами зв’язку. За рік практично нічого не змінилося. Як можна воювати, коли накази віддаються по мобільному телефону, або через аналогову рацію, в той час, як наш противник уже повністю перейшов на цифрові системи?

Це лише частина існуючих і можливо не найголовніших проблем, але які необхідно терміново вирішувати.

Верховному головнокомандувачу слід відійти від практики оцінки ситуації в армії за доповіддю однієї людини. Також заборонити експорт важкої та високотехнологічної техніки до повного забезпечення нею нової української армії. Адже зараз відбувається абсолютно абсурдна ситуація – найсучасніші танки «Оплот», які показали свою ефективність в зоні бойових дій, відправляються на експорт. А на фронт їде техніка, яка не просто морально застаріла, а становить потенційну загрозу для життя бійців." - пишет Балога.

Анонс Закарпатья

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.